Yaşam

Künefe Hangi Peynirle Yapılır?

Abone Ol

Ülkemizin eşsiz lezzetlerinden biri olan künefe, her ne kadar Hatay ilimiz ile özdeşleşmiş olsa da genel olarak bu tatlı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü bir çeşittir. Birçok kişinin severek tükettiği künefe, farklı yapım aşamalarına sahip olarak evlerde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak künefe yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur.

Künefe yapımında tercih edilecek ana malzeme kadar peynir seçimi de oldukça önemlidir. Özellikle künefe yapımında tuzlu peynir çeşitlerinin kullanılması, peynirin şerbetle karışması neticesinde kötü bir tada sahip olmasına neden olur. Bu nedenle de künefe yapımı için tercih edilecek olan peynirin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir.

Künefe İçin Tercih Edilebilecek Peynir Türleri

Künefe yapmaya karar verdiniz ve hangi peyniri kullanmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? İlk olarak künefe yapımı için tuzlu peynirlerden uzak durmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bulunabilinen en tuzsuz peynir, künefe yapımı için en ideal peynir çeşididir. Aynı zamanda özel olarak künefe yapımında kullanılabilecek peynir türleri ise şunlardır;

* Urfa Peyniri

* Antep Peyniri

* Hatay Peyniri

* Lor Peyniri

* Dil Peyniri

Bu peynir türleri içerisinde en kolay bulunanları lor peyniri ve dil peyniridir. Bu nedenle evlerde yapılacak olan künefeler için bu peynir çeşitleri tercih edilmelidir.

Künefe Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Evinizde kolayca yapabileceğiniz künefe için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

* 250 gram tel kadayıf

* 150 gram künefe peyniri (lor ya da dil peyniri)

* 4 yemek kaşığı tereyağı

* 1 çay kaşığı pekmez

Künefenin şerbeti için gerekli olan malzemeler;

* 2 bardağı su

* 2 su bardağı toz şeker

* 1 çay kaşığı limon suyu

Künefenin üzeri için gerekli olan malzemeler;

* Toz Antep fıstığı

* Süt kaymağı ya da dondurma

Künefe Nasıl Yapılır?

Künefe yapmak için ilk olarak şerbetin hazırlanması gerekir. Şerbet için su ve şeker uygun bir kaba alınır ve orta ateşte karıştırılarak kaynatılır. Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi için bir çay kaşığı limon eklenir ve on ila on beş dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Daha sonra uygun bir kap içerisine alınan tereyağı eritilir. Eriyen tereyağı bir kenara alınır ve bekletilir. Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olur, bu suyun kullanılmaması gerekir. Hafif donan tereyağı bir çay kaşığı pekmez ile muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Elde edilen karışım kullanılacak olan tepsinin tabanına sürülür.

Tel kadayıf tel tel tiftiklenerek ayrılır ve 1 cm kalınlığında olacak şekilde kesilerek iki parçaya ayrılır. Kadayıfın bir parçası tepsinin dibine boşluk kalmayacak şekilde serilir. Rendelenmiş peynirler bu tabakanın üzerine serpilir. Diğer kadayıf ise peynir katının üzerine yerleştirilir. Son olarak el yardımı ile iyice bastırılır ve boşluk kalmaması sağlanır. Ocak en kısık ateşe ayarlanır ve künefe tepsisi ocakta çevrilerek pişirilir. Alt kısım tamamen kızardıktan sonra bir tabak yardımı ile künefe ters çevrilir ve diğer tarafında pişmesi sağlanır. Pişirme aşamasından sonra ilk başta hazırlanan şerbet, künefenin kenarlarından başlanarak dökülür. Bu aşamada yavaş davranılması, şerbetin künefeye eşit bir şekilde yayılmasını sağlayacaktır. Şerbetin tamamı künefeye döküldükten sonra bir süre beklenir ve daha sonra künefe servis edilerek, afiyetle tüketilebilir. Servis aşamasında dileyenler Antep fıstığı ya da süt kaymağı eklemeyi tercih edebilir.