Vergi muafiyeti, vergi kanunlarına göre belirli bir gelir veya kazanç üzerinden vergi ödemek zorunda olan kişi veya kurumların, kanunun tanıdığı haklar çerçevesinde vergiden istisna edilmesi anlamına gelir. Vergi muafiyeti, vergi yapısını değiştirerek vergi yükünü azaltır.
Vergi muafiyeti, sadece kanunun belirlediği gerçek veya tüzel kişileri veya meslek gruplarını ilgilendirir. Vergi muafiyeti, tam veya kısmi, sürekli veya geçici olabilir. Vergi muafiyeti, vergi kanunlarında yer alan hükümlere göre verilir. Peki küçük esnaf vergi muafiyeti kimleri kapsıyor?
E-TİCARETTE VERGİ ÖDEMELERİ
E-ticaret, internet üzerinden toptan veya perakende mal veya hizmet satışı yapma faaliyetidir. E-ticaret yapan kişi veya şirketler, şirket türlerine göre farklı vergi türleri ödemekle yükümlüdür. E-ticarette ödenmesi gereken vergi kalemlerinden bazıları şunlardır:
Damga Vergisi: Belge düzenleme işlemlerinden dolayı ödenen vergidir. Belge üzerindeki tutara göre hesaplanır.
Muhtasar Beyanname: E-ticaret yapan şirketlerin, çalıştırdıkları personel için ödedikleri sigorta primleri, gelir vergisi ve damga vergisi gibi kesintileri beyan ettikleri belgedir. Her ayın 23’üne kadar verilir.
KDV (Katma Değer Vergisi): E-ticaret yapanlar, sattıkları mal veya hizmet üzerinden KDV ödemek zorundadır.
VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ NEDİR?
Vergi muafiyeti belgesi, vergi kanunlarında belirtilen şartları taşıyan ve vergi ödemekten muaf olan kişi veya kurumların aldıkları belgedir. Vergi muafiyeti belgesi, vergi ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırır. Vergi muafiyeti belgesi, ticari faaliyetlerde bulunan gerçek veya tüzel kişiler için geçerlidir.
Gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre gelir vergisi öderken, tüzel kişiler hasılatları üzerinden kurumlar vergisi öder. Vergi muafiyeti belgesi, bu vergilerden muaf olmayı sağlar. E-ticaret yapanlar da vergi muafiyeti belgesi alabilirler. E-ticaret vergi muafiyeti belgesi, ilgili kanunda belirtilen hasılat sınırının altında kalan e-ticaret yapanları kapsar.
VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ NASIL ALINIR?
Vergi muafiyeti belgesi almak isteyenler, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikamet ettikleri yerdeki vergi dairesine başvurmalıdırlar. Dilekçede aşağıdaki bilgileri doldurmaları gerekir:
- Belge No
- Vergi Dairesi/Mal Müdürlüğü
- T.C. Kimlik No
- Vergi Kimlik No
- Adı soyadı
- Faaliyetin türü
- Varsa iş adresi
- İkametgâh adresi
- Ev ve cep telefon numarası
Vergi muafiyeti belgesi alanlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Bu belgenin geçerlilik süresi 3 yıldır. Bu süre içinde belgeyi istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Süre bittiğinde vergi dairesine yeniden başvurarak yeni belge alabilirsiniz.
KÜÇÜK ESNAF VERGİ MUAFİYETİ KİMLERİ KAPSAR?
Küçük esnaf vergi muafiyeti, esnaf ve sanatkarların vergi ödemekten muaf tutulmasıdır. Esnaf muafiyetinden yararlanmak için bazı şartlar vardır. Bunlar şunlardır:
- Satış hasılatının yasa ile tespit edilen sınırın altında olması.
- Üretim ve satış faaliyetlerinin bir iş yerinde yapılmaması. Yani gezici veya evden çalışanlar esnaf muafiyetinden yararlanabilir.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre aşağıdaki faaliyetlerde bulunanlar esnaf muafiyetinden yararlanabilir ve vergiden muaf esnaf belgesi alabilir:
- Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici perakendeciler,
- Bir iş yeri açmaksızın kalaycılık, lehimcilik, musluk tamirciliği, çilingirlik gibi gezici olarak çalışanlar
Dışarıdan işçi almamak şartı ile evlerde ürettikleri ürünleri satanlar. Evlerde kullanılmakta olan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç.
Kısacası, gezici veya evden ticari ve zanaat faaliyetleri yapanlar küçük esnaf muafiyetinden faydalanabilir. Esnaf muafiyeti, esnaf ve sanatkarların vergi yükünü hafifletir ve işlerini kolaylaştırır.