Sağlıklı şartlarda yetişmeyen çocuklarını bakımını üstlenmek isteyen bireyler ya da çiftler, koruyucu aile olmak için başvuru yapabilir. Başvuru henüz sonuçlanmadan fikrini değiştiren kişilerin koruyucu aile başvurusunu mutlaka iptal etmesi gerekir. İptal işleminin gerçekleşmesi için bölgedeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine müracaat edilmelidir. Bunun dışında internet ve çağrı merkezi üzerinden de iptal işlemi yapılabilir.

Koruyucu aile başvuru iptalini e-Devlet’ten yapmak için şu adımları izleyin:

·         T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizi kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapın.

·         Arama motoruna “Koruyucu Aile İşlemleri” yazıp çıkan sonuca ilerleyin.

·         Açılan sayfada yer alan “Koruyucu Aile Başvuru İşlemleri” yazısına tıklayın.

·         Seçeneklerden “Başvuruyu İptal Et” butonuna tıklayıp iptal nedeninizi birkaç cümle ile açıklayın.

Dedikoduya bayılan burçlar! Laf taşımayı seven 4 burç Dedikoduya bayılan burçlar! Laf taşımayı seven 4 burç

·         Koruyucu aile başvurusunun iptal edildiğine dair bir mesaj gelecektir. Bu mesajın ardından iptal işlemi tamamlanmış olur.

Koruyucu aile başvuru iptalini çağrı merkezinden yapmak için şu adımları izleyin:

·         Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait ALO 183 çağrı merkezini arayın.

·         Çağrı merkezi görevlisine koruyucu aile başvurusunu iptal etmek istediğinizi bildirin.

·         Yasal prosedürler gereği sorulan kişisel soruları cevaplayın.

·         İptal işlemini onaylayarak görüşmeyi tamamlayın.

Hangi Çocuklar Koruyu Aile Kapsamına Girer?

Biyolojik ebeveynleri sağ olduğu halde onlarla yaşaması uygun olmayan ve hukuki bağ yüzünden evlat verilemeyen çocuklar koruyu aile kapsamında sayılır. Genellikle devlet koruması altında olan bu çocuklar, koruyucu aile başvurusunda bulunan ailelerle eşleştirilir. Bu işlem için çocuğun biyolojik ailesinden herhangi bir izin alınmaz. Başvuru yapan kişilerin belirli şartları karşılaması istenir.

Koruyucu Aile Başvuru Şartları Nelerdir?

Koruyucu aile başvurusu yapmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Başvuru yapacak kişiler 25 ile 65 yaş aralığında olmalıdır. En az ilkokul mezunu olma şartı bulunur. Koruyucu ailelerin bakımını üstlendikleri çocuğun gereksinimlerini karşılaması için düzenli bir gelire sahip olması önemlidir. Bekar bireyler ya da biyolojik çocuğu olan aileler de koruyucu aile başvurusu yapabilir.

Çocuk Ne Süreyle Koruyucu Ailede Kalır?

Çocuğun koruyucu ailesiyle kalma süresi neden koruma altına alındığına bağlı olarak değişiklik gösterir. İhtiyaç duyulması halinde çocuk uzun yıllar boyunca koruyucu ailesinin yanında kalabilir. Bazı vakalarda ise çocuk belirli bir süre sonra biyolojik ailesinin yanına döner. Böyle bir karar komisyon incelemesi sonrası yalnız çocuğun yararı söz konusuysa alınır. Yine de bu ihtimal son derece düşüktür.

Çoğu durumda çocuklar 18 yaşına gelene kadar koruyucu ailesiyle yaşamaya devam eder. Ailelerin isteğine bağlı olarak 18 yaşını geçen çocukların orada yaşamayı sürdürebilmesi mümkündür. Bu konuda herhangi yasal bir kısıtlama yoktur.

Koruyucu Aile Başvurusunda Yaş ve Cinsiyet Seçilir Mi?

Koruyucu aile olmak isteyen kişiler başvuru esnasında yaş ve cinsiyet gibi çocuğa dair isteklerini belirtebilir. Buna rağmen çocuklar arasında seçim yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Koruyucu aile olmanın esası zor durumdaki çocukların bakımını üstlenmektir.

Koruyucu Aile Olma ve Evlat Edinme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Koruyucu aileler, ihtiyaç sahibi çocuklara geçici bir ev ortamı sunar. Bakım yapan aile ve çocuk arasında yasal bir bağ bulunmaz. Çocuk varsa biyolojik ailesiyle görüşmeyi sürdürebilir. Evlat edinme ise çocuğun yasal anlamda velisi olma durumudur. Çocuğun varsa biyolojik ailesinden bağı tamamen kesilir.

 

 

Muhabir: Haber Merkezi