CHP Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’nin hayvancılık politikalarını eleştirerek, vatandaşın ucuz ete ulaşamadığını vurguladı. Ün, emekliye verilecek 4 bin liralık bayram ikramiyesiyle ancak 6 kilo et alınabileceğini belirterek, ithalata dayalı politikaların halkı fakirleştirdiğini söyledi.
Hayvancılıkta dışa bağımlılık arttı
Ediz Ün, hükümetin hayvancılığa destek vermek yerine ithalatı tercih ettiğini belirtti. Bu yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’nin hem kırmızı et hem de yem konusunda dışa bağımlı hale geldiğini vurguladı. Ün, “Hayvancılığı desteklemek yerine ithalatı tercih eden anlayış, Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdi” dedi.
Büyükbaş ve küçükbaş ithalatına rekor ödeme
AKP iktidarı döneminde bugüne kadar 7,2 milyon büyükbaş, 3,2 milyon küçükbaş ve 423 bin ton kırmızı et ithal edildiğini belirten Ün, “Tüm bu ithalata rağmen sorun çözülmedi, aksine ithalat daha da arttı. Hayvancılık için bugüne kadar 12,3 milyar dolar döviz ödendi” ifadelerini kullandı.
Kırmızı et fiyatları neden artıyor?
Ün, yem fiyatlarının kontrolsüz şekilde yükselmesi ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yeterince desteklenmemesi nedeniyle kırmızı et fiyatlarının sürekli arttığını vurguladı.
“Türkiye’de yıllık 27-28 milyon ton hazır yem üretiliyor ancak bunun yarısından fazlası ithal. Geçtiğimiz yıl 14,5 milyon ton yem hammaddesi dışarıdan getirildi. Hayvan ithal, yem ithal, çoban bile ithal ama sorsanız yerli ve milli tarım yapıyoruz” dedi.
“Ramazan’da 263 milyon dolar et ithalatına ayrıldı”
Ramazan ayına girerken Ocak ayında 136 bin büyükbaş, 8 bin küçükbaş hayvan ve 7 bin ton kırmızı et ithal edildiğini belirten Ün, sadece bu ithalat için 263 milyon dolar ödeme yapıldığını vurguladı. “
Aynı hükümet, emekliye bayram ikramiyesi olarak 4 bin lira verecek. Bugün bu parayla ancak 6 kilo et alınabiliyor” dedi.
Et fiyatları 1.000 TL’ye çıkabilir!
Ün, et fiyatlarının bayram sonrası hızla artacağını öngörerek,
“Şu an ithalatla kesim fiyatlarını dengelemeye çalışıyorlar ama bu sürdürülemez bir yöntem. Yaz aylarında milyonlarca turist gelecek, kuraklık nedeniyle yem sorunu yaşanabilir ve maliyetler daha da artacak. Bayramdan sonra et fiyatları 1.000 TL’ye ulaşabilir” dedi.
Ucuz et için çözüm önerileri
Ün, vatandaşın uygun fiyatla ete ulaşabilmesi için üretime dayalı bir modele geçilmesi gerektiğini belirtti.
“Hükümetin önceliği halk olmalı. Yandaş müteahhitlere verilen garantili projeler yerine çiftçiye destek sağlanmalı. Türkiye’de hayvancılığın düze çıkması için ithalata bağımlı politikalar bırakılmalı ve üretime dayalı bir sistem oluşturulmalı” dedi.