Kiralarda yüzde 25'lik artış tavanının kaldırılmasının ardından Yargıtay'dan emsal teşkil edecek bir karar çıktı.
Enflasyon nedeniyle paranın değer kaybı nedeniyle kira ayarlaması talebinin genel olarak değil, özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar veren Yargıtay, yapılacak artışın 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılması gerektiğine karar verdi. .
Türkiye gazetesinden Yeşim Erarslan'ın haberine göre Bakanlık, sözleşme yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde kira bedelinin yeni yılda uygulanmasına veya 5 yıl sonra yenilenmesine karar verdi. Kira artış oranına ilişkin taraflar, ortalama TÜFE değişim oranı, evin durumu ve karşılaştırılabilir kira esas alınarak hakim tarafından belirlenecek.
Kira süresinin kısa vadeli, uzun vadeli veya süresiz olması halinde kira bedelinin belirlenmesinde bir fark olmadığını vurgulayan daire, açılacak davalarda Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin esas alınması gerektiğini ifade etti. Tüketici fiyat endeksi değişim oranının 12 aylık ortalamaları aşmaması şartının geçerliliğini öngören düzenleme. Kanunun söz konusu maddesinin özel bir düzeltme hükmü olduğunu ve yeni dönemdeki artışlardan kaynaklanan enflasyonun paranın satın alma gücündeki değişiklikleri de içerdiğini belirten Bakanlık, genel bir düzeltme hükmü olan Türk Borçlar Kanunu'nun Kira sözleşmesinin belirlenmesinde "İcranın aşırı güçlüğü" başlığını taşıyor. Sözleşmeden cayma hakkını içeren 138.maddenin iptaline karar verdi.