Yaşam

Kimler oyun terapisti olabilir?

Çocuk yaş grubunda bulunan bireylerin yaşamakta olduğu kişisel ve çevresel kaynaklı psikolojik problemleri çözmek adına oyun terapisi uygulanır. Çocuğun iç dünyasına hitap eden bu terapi kendini daha iyi ifade etmesini sağlar. Oyun terapisti olmak için ne yapılması gerektiğini sizin için yazdık.

Abone Ol

Oyun terapisti olacak kişilerin psikoloji alanında verilen lisans eğitimlerini almış olması gerekir.  Bu alanda eğitim veren üniversitelerden mezun olan kişiler çocuk psikolojisi alanına yönelik oyun terapisti olabilir. Bu anlamda psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, tıp, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, özel eğitim öğretmenliği bölümlerinden mezun olunması önem taşır. İlgili bölümlerin birinden mezun olmak yeterli görülmez. Ayrıca klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitim görülmesi istenir.

PDR, psikoloji ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilere klinik psikoloji yüksek lisansı için öncelik tanınır. Bunun anlamı başka bölümlerden birinin ilgili yüksek lisansı görüp oyun terapisti olamayacağıdır. Klinik psikoloji yüksek lisansı yalnız akademik bilginin arttırılmasına yarar. Söz konusu lisans bölümlerinden mezun olan kişiler klinik psikolojiyi de başarı ile tamamlarsa oyun terapisti olarak çeşitli kurumlarda görev yapabilir.

Oyun Terapisti Ne İş Yapar?

Oyun terapistinin temel görevi çocuğun kendini ifade etmekte aciz kaldığı durum ve konuları tespit ederek bunun aşılmasına yönelik çalışma yapmaktır. Terapide çocuğa müdahale etmeden sürecin gözlemlenmesi büyük önem taşır. Yönlendirme yapmadan çocuğu gözlemlemek oyun terapisinin temel taşını oluşturur. Bunun yerine çocuğun iç dünyasını yansıtmasını sağlayacak ortam yaratılmaya çalışılır.

Oyun terapistinin çocukla iletişim kurarken emir kipi kullanmaması çok önemli bir noktadır. Çocuğun kendini iletişime kapatmasına yol açacak hareketlerden kaçınılması bu mesleğin dikkat edilmesi gereken yerlerindendir. Eğer çocuk bir şeklide iç dünyasına çekilirse oyun terapisi başarısız olur. Çocuğa rahatlayacağı ve özgürlük bulacağı bir ortam hazırlamak terapinin en önemli yanıdır.

Oyun Terapisi Hangi Sorunlara Yönelik Uygulanır?

Çeşitli sorunlar nedeniyle kendini ifade edemeyen çocuklara uygulanan oyun terapisine başvurulma nedenleri çeşitlilik gösterir. Günlük hayatını son derece kötü etkileyen sorunlardan dolayı çocuklar iç dünyasına çekilir. İletişim kurmayı reddettikleri için sorunları çözülmez. Sağlıklı bir birey olmaları adına çocukların kendini açmasını sağlamak gerekir. Oyun oynamak çocukların kendini açmasının en etkili yoludur. Oyun terapisinin en sık uygulandığı sorunlar şu şeklidedir:

·         Uyum bozukluğu

·         Stres bozukluğu

·         Kaygı bozukluğu

·         Fiziksel ya da psikolojik şiddet

·         Depresyon

·         Fiziksel ya da psikolojik istismar

·         Gerileme davranışları

·         Çocuğun altını ıslatması

·         Selektif mutizm

·         Kardeşler arası uyum sorunları

·         Yeme bozukluğu

·         Öfke kontrol sorunu

·         Hiperaktivite

·         Dikkat eksikliği

·         Özel eğitim görülmesi gereken durumlar

Oyun Terapisti Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Oyun terapisti olacak kişinin çocuk psikolojisine hâkim olması gerekir. Bunun için psikoloji eğitimi veren bir lisans dalından mezun olmalıdır. Eğitimini tamamlayan kişiden psikolojik danışma prensiplerine bağlı olması beklenir. Yalnız oyun terapisti olmak için tüm bunlar yeterli değildir. Lisans bölümü bitirildikten sonra mutlaka oyun terapisi eğitimi alınmalıdır.

Çocukların iç dünyasını açması için oyun terapistinin etkili iletişim becerilerine sahip olması önemlidir. Her çocuk farklı bir kişiliğe sahiptir. Hepsinin kendine has sorunu vardır. Bunlara hoşgörü davranılması gerekir. Bu nedenle oyun terapisti farklılıklara saygı duymalıdır. Aynı zamanda empati yapmayı bilmelidir. Çocuklar konuşurken iyi bir dinleyici olmak oyun terapistinin edinmesi gereken bir özelliktir.

Oyun Terapisti Hangi Kurumlarda Çalışır?

Oyun terapistlerinin çalıştığı alanlar genel olarak çocuklarla iç içe yaşanılan ve iletişim kurulan kurumlardır. Bunlara örnek olarak okul öncesi eğitim kurumları, psikolojik danışmanlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezleri gibi bazı kurumlar gösterilebilir.