Evlilik yoluna giren ve hayatlarını birleştirecek olan bireyler için en özel anlardan biri de nikahtır. Evliliğe atılan ilk adım ve resmi adım nikahtır. Nikah kıyıldığında bireyler evlenmiş olur. Diğer düğün ve kına gibi ayrıntılar tamamen geleneklerle alakalıdır. Nikah işlemleri denildiğinde karşımıza 2 nikah çıkar. Dini ve resmi nikah. Günümüzde resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmıyor.

Bu nikahlarda kimler nikah şahidi olabilir, nikah şahitlerinin özellikleri nelerdir, gibi soruların cevabını sizin için araştırdık. Şimdi konunun detaylarına bakalım.

NİKAH ŞAHİDİ NE İŞ YAPAR?

Nikah şahidi, nikah töreninde evlenecek olan kişilerin yanında bulunarak, onların evlilik kararını kendi iradeleriyle aldıklarına, kimlik bilgilerinin doğru olduğuna ve nikahın gerçekleştiğine tanıklık eden kişidir. Nikah memuru, eşlerin birbirlerine “Evet” dedikten sonra şahitlere döner ve “Siz de şahitlik ediyor musunuz?” diye sorar. Şahitler de “Evet” diyerek nikah defterini imzalarlar.

RESMİ NİKAH ŞAHİDİ KİM OLABİLİR?

Resmi nikah şahidi olmak için bazı kriterler vardır. Bunlar, Türk Medeni Kanunu’nda belirlenmiştir. Nikah şahidi olabilmeniz için şu şartları taşımanız gerekir:

·         18 yaşından büyük olmalısınız.

·         Akli dengeniz yerinde olmalı.

·         Şahitlik yaptığınız kişiyi tanıyor olmalısınız.

RESMİ NİKAH ŞAHİDİ KİM OLAMAZ?

Resmi nikah şahidi olmak için gereken şartları taşımayan kişiler nikah şahidi olamazlar. Bunlar şunlardır:

·         18 yaşından küçük olanlar

·         Akli dengesi bozuk olanlar

·         Şahitlik yaptığı kişiyi tanımayanlar

DİNİ NİKAHIN ŞARTLARI NELERDİR? KİMLER ŞAHİT OLABİLİR?

Dini nikah, yani imam nikahı, Müslümanların dinen evlenmelerini sağlayan bir törendir. İmam nikahı şu şartlarda geçerlidir:

·         İmam nikahı yapan kişilerin Müslüman olması gerekir. Müslüman bir kadın, Müslüman olmayan bir erkekle evlenemez. Müslüman bir erkek ise, Yahudi veya Hristiyan bir kadınla evlenebilir, ancak bu mekruh kabul edilir.

·         İmam nikahı yapan kişilerin şahitleri de olmalıdır. Şahitler, akıllı ve Müslüman olmalıdır. Şahit sayısı, iki erkek veya iki kadın olabilir. Deli ve çocukların şahitliği kabul edilmez.

·         İmam nikahı yapan kişiler, isterlerse vekalet vererek nikahlarını kıydırabilirler.

·         İmam nikahı, gizli yapılmamalı, aile ve akraba tarafından bilinmelidir. Nikahın ilan edilmesi gerekir.

·         İmam nikahı yapan kızın, ailesinin rızası olmalıdır. Ailesinden habersiz yapılan imam nikahı, Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından geçersiz sayılmıştır. Bu konuda alimler, eğer aile haksız yere engel oluyorsa, başka bir yetkiliye başvurulabileceğini söylemişlerdir. Mesela, bölge imamı, belediye gibi kurumlar aracılığıyla nikah kıyılabilir. Ancak, aileye hiç danışmadan, herkesten saklayarak yapılan imam nikahı geçerli değildir.

·         İmam nikahı yapan erkeğin, evleneceği kadına mehir vermesi gerekir. Mehir, kadının erkeğe olan bağımlılığını azaltan, ona bir güvence sağlayan bir haktır. Mehir miktarı, taraflar arasında belirlenir ve imam nikahını kıyacak olan hocaya bildirilir.

İMAM NİKAHI NASIL KIYILIR?

Dini nikah için gerekli ön koşullar yerine getirildikten ve üzerinde anlaşmaya varılan çeyiz belirlendikten sonra İmam Nikahı töreni başlayabilir. Nikahı kıyan kişi, Allah'ın sıfatlarını okuyarak, İslam'ın ve imanın şartlarını özetleyerek başlar ve ardından gelin ve damada bu şartları isteyerek kabul edip etmediklerini sorar. Olumlu yanıt alındıktan sonra nikâh törenine geçilir.

Nikâh memuru, evlilik sözleşmesi belgesine gelinin adını, örneğin "Ayşe kızı Ahmet" gibi, babasının adıyla birlikte yazarak başlar. Ardından damadın adı, örneğin "Süleyman oğlu Mehmet" yazılır, ardından şahitlerin adları babalarının adlarıyla birlikte yazılır. Son olarak, üzerinde anlaşmaya varılan çeyiz miktarı kaydedilir.

Muhabir: Mustafa İşcan