Ekonomi

Kimler büyükanne maaşı alabilir? Başvurusu, şartları 2024

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışan annelerin çocuklarına bakan büyükanneler için maaş ödemesi gerçekleştirir. Büyükanne maaşını almak için gerekli olan başvuru adımlarını ve şartları tüm detaylarıyla inceledik.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu, torununa bakan büyükanneler için büyükanne maaşı adı altında ödeme yapar. Torun maaşı olarak da bilinen bu ödeme çalışan annelerin iş hayatını desteklemek üzere verilir. Kreş ve bakıcı desteğine alternatif olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen bu sistem şartları karşılayan büyükannelerin aylık ödeme almasını sağlıyor. En fazla 12 ay boyunca verilen bu maaştan torununa bakan büyükanneler faydalanabiliyor.

Büyükanne Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Torununa bakan büyükannelerin maaş için başvuru yapmasının iki yolu vardır. Birebir başvuru yapmak isteyen kişiler ikamet ettiği ilçedeki Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne ya da Çalışma İş Kurumu’na gitmelidir. Başvuru için gerekli evraklar söz konusu kurumlardan birine teslim edilir. Daha sonra büyükannenin sağlık raporu alması için bir hastaneye sevki yapılır. Ardından işleme alınır.

Büyükanne maaşı için başvuru yapmanın diğer yolu online kanalı kullanmaktır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen başvuru işlemi için form doldurulur. Formdaki bilgiler tamamlandıktan sonra sisteme yüklenerek başvuru işlemi tamamlanır.

Büyükanne Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Çalışan annelere kolaylık olsun diye torununa bakan büyükannelerin maaş alması için bazı şartları sağlaması gerekir. Başvuru esnasında göz önüne alınan büyükanne maaşını alma şartları şunlardır:

·         Torununa bakan büyükanne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.

·         Büyükanne ve torununun bu proje için belirlenen pilot illerinden birinde ikamet etmesi gerekir.

·         Çalışan anne ve çocuklarının aynı ikamet adresine sahip olması gerekir. Büyükannenin ise onlardan ayrı bir yerde yaşamalıdır.

·         Büyükanne ve torunların ikamet adresi aynı şehir içinde bulunmalıdır.

·         Çalışan anne 18 yaşından büyük olmalıdır.

·         Annenin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bulunan bir işte çalışması zorunludur.

·         Bakımı yapılan torun 3 yaşından küçük olmalıdır. 3 yaşını geçen çocuklar, kreş desteği kapsamına girer.

·         Anne, SSK kapsamında yer alan özel sektörde bir işte çalışmalıdır.

·         Annenin başvuru sürecinden önce ve ödeme sırasında sigortalı olması gerekir.

·         Çalışan annenin doğum izninin tamamen kullanılması gerekir. Akabinde iş hayatına geri dönmesi şartı bulunur. Eğer anne ücretsiz izin talep ederse büyükanne maaşı verilmez.

·         Sigortalı anne, torun bakım maaşı ödendiği süre içinde en az 1 yıllık boyunca sigorta ödemesi yapmalıdır. 360 günlük prim ödemesi tamamlanmazsa büyükanne maaşı verilmez.

·         Çalışan anne ve işveren arasında birden üçüncü dereceye kadar uzanan bir kan bağı bulunuyorsa büyükanne maaşı verilmez.

·         Anne ve baba çalışıyorsa elde edilen net gelirin asgari ücretin 3 katını geçmemelidir.

·         Büyükanne maaşı ödendiği süreçte herhangi bir bakıcının işe alınmaması gerekir. Böyle bir durum gerçekleşirse ödeme kesilir.

·         Büyükannenin torununun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sağlıklı olması gerekir. Hastalık ya da fiziksel engeli bulunan kişiler büyükanne maaşı alamaz.

·         Büyükanne 65 yaşını geçtiyse sağlık raporu almalıdır.

Büyükanne Maaşı İçin Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Büyükanne maaşı almak için gerekli şartları sağlayan kişilerin başvuru esnasında bazı belgelere sahip olması istenir. Bu belgeler şunlardır:

·         Büyükanne, anne ve çocuğa ait birer kimlik belgesi fotokopisi

·         Çalışan annenin alacağı nüfus kayıt örneği

·         Çalışan annenin işyerinden aldığı bir imza sirküleri örneği

·         Çalışan annenin işyerine ait olan sicil gazetesinin örnekleri

·         Büyükannenin almış olduğu sağlık raporu

·         Büyükanne ve torunun ikametgâh belgeleri

·         Torunun ailesine ait gelir belgeleri

·         Çalışan anneye ait SGK hizmet dökümü

Büyükanne Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Ödemesi yapılan büyükanne maaşı 12 ay bitince ya da bebek 3 yaşını tamamlayınca kesilir. Aynı zamanda çalışan annenin işine son verilmesi ya da annenin istifa etmesi durumunda da maaş ödenmez.