Keçiboynuzu pekmezi yüksek lif ve antioksidan bakımından zengin bir besin kaynağıdır, kafein ve gluten içermez, şeker ve yağ oranı düşüktür ve yaygın olarak keçiboynuzu pekmezi olarak tanımlanır.
Keçiboynuzu pekmezinin faydaları nelerdir?
Akdeniz iklimine özel olarak yetiştirilen keçiboynuzu özü, tohumu ve tozu kullanılabilen oldukça sağlıklı bir bitkidir. İçerdiği doğal maddeler, vitamin ve mineraller sayesinde keçiboynuzu pekmezi sağlığa oldukça faydalıdır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Antioksidanlar açısından zengin olan keçiboynuzu pekmezi antibiyotik etkisine sahiptir. Serbest radikal adı verilen, bağışıklık sistemini zayıflatan ve bazı hastalıklara neden olan toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Bu özellikleri sayesinde kanın temizlenmesine ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Keçiboynuzu pekmezi astım ve bronşite faydalıdır. Balgam söktürücü etkisi vardır ve şiddetli öksürüğü önler.
- Bağırsak sağlığına olumlu etkisi olan bu pekmez sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunları önler, ayrıca bağırsak kurdu ve bağırsak parazitleri gibi hastalıklara da faydalıdır.
- Bol miktarda lif içeren keçiboynuzu pekmezi, sindirimi kolaylaştırdığı için kilo vermede de etkili olabiliyor.
- Hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunan keçiboynuzu pekmezi, özellikle kış aylarında görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesinde de faydalı etkilere sahiptir. Havalar soğumaya başladığında hastalanmadan önce tüketmeye başlayabilirsiniz.
Keçiboynuzu pekmezi cinsellik için nasıl kullanılır?
Afrodizyak etkisi ile bilinen keçiboynuzu pekmezi vücuda enerji verdiği gibi cinsel gücü artırıcı etkiye de sahiptir. Kan dolaşımını düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olan bu pekmez, sperm kalitesinin ve sayısının artmasına yardımcı olur. Bu özellikleri sayesinde kısırlığın tedavisini kolaylaştırır. Bu konuda yapılan değerlendirmeler sonucunda uzmanlar her gün 1 çay kaşığı tüketilmesini önermektedir. Keçiboynuzu pekmezi kısırlık ilacı değil, tedaviyi destekleyen bir besin takviyesidir.
Keçiboynuzu pekmezi nasıl tüketilir?
Genellikle pekmez veya toz halinde tüketilen keçiboynuzu pekmezi, ikramlık veya nektar şeklinde de tüketilebilir. Kullanımı rahat ve kolay olduğundan çoğunlukla pekmez şeklinde tüketilir. Kahvaltıda bu pekmezden 1-2 çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Bu miktar günlük fosfor ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar. Tek başına tüketemiyorsanız yoğurt veya sütle karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer nefes alma probleminiz varsa yatmadan önce tüketmeniz sizi iyileştirecektir. Her gün sabah evden çıkmadan önce tüketmeniz gün boyu formda kalmanıza yardımcı olacaktır.
Keçiboynuzu pekmezinin zararı var mı?
Normal tüketildiğinde hiçbir yan etkisi olmasa da keçiboynuzu pekmezi kullananlar fazla tüketirse baş dönmesi ve mide bulantısı yapabilir. Şeker içerdiğinden şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Hatta tüketmeden önce doktorlarından miktar bilgisi almaları gerekebilir. Yağ ve şeker içerdiğinden ciltte sivilce oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda kaşıntı, kabarcıklanma gibi alerjenik etkiler de ortaya çıkabilir. Lif miktarı yüksek olduğundan fazla tüketilmesi ishal gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmelidir.