Ülkemiz mutfağının tüm mutfaklara nazaran çok daha geniş bir yelpazeye sahip olduğu herkesçe bilinmektedir. Doğusu batısı, kuzeyi güneyi birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapan ülke topraklarımız enfes yemekleri ile dünyaya nam salmıştır.

Ülkemizi her sene yalnızca yemeklerimiz için dahi ziyaret eden birçok turist bulunmaktadır. Bu kapsamda yalnız bizlerin değil yabancı turistlerin de damaklarını çatlatan başlıca lezzetler arasında Kayseri yağlamasının olduğu da bilinmektedir. ‘Şebit’ ismi ile de bilinen Kayseri yağlamasının yapımı biraz zahmetli olsa da tadı, verilen emeği sonuna kadar hak etmektedir. Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır? İşte sizler için hazırladığımız tam ölçülü tarifimiz…

KAYSERİ YAĞLAMASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Aşağıdaki malzemeleri kullanarak 6 kişilik yağlama hazırlayabilirsiniz.

Kayseri yağlaması için gereken malzemeler şu şekildedir:

·         4 su bardağı un, yarım su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı instant maya (hamuru için).

·         350 gram kıyma, 3 tane rendelenmiş domates, 1 tane soğan, 1,5 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, yarım su bardağı su (harcı için).

KAYSERİ YAĞLAMASI NASIL YAPILIR?

Kayseri yağlamasının hazırlık aşaması ortalama 1 saat, pişirme aşaması ise ortalama 20 dakika kadar sürmektedir. Yemeğin yapımına hamurundan başlanması gerekir.

Kayseri yağlamasının hamurunun yapımında izlenmesi gereken adımlar sırası ile şu şekildedir:

·         Ortasına havuz açtığınız unun üzerine sütü, mayayı, sıvı yağı, tuzu ve şekeri ilave ederek bir güzel karıştırın.

·         Ilık suyu azar azar hamura ekleyin.

·         Hamur kıvama geldiğinde üzerini streçleyin ve dinlenmeye bırakın.

·         40 dakika kadar mayalanan hamuru bezelere ayırın ve bezeleri 10 dakika kadar dinlendirin.

Kayseri yağlamasının iç harcının yapımında izlenmesi gereken adımları sırası ile şu şekildedir:

·         Kıymayı bir tavada hafifçe soteleyin ve sonrasında üzerine küp küp doğradığınız soğanları ilave edin.

·         Soğanlar kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesi ve salçayı da tavaya ekleyin.

Yaprak sarma pişirmenin altın kuralı: İşte püf noktaları ve lezzetli tarif Yaprak sarma pişirmenin altın kuralı: İşte püf noktaları ve lezzetli tarif

·         Hafif pişen kıymalı karışımın içine azar azar su ekleyin ve ardından da tuz ve karabiberi ilave edin.

·         5- 6 dakika kadar bu şekilde pişen harcınızı ocaktan alın.

Kayseri yağlamasının son aşaması şu şekilde:

·         Bezeleri bir oklava yardımı ile tek tek açın.

·         Açtığınız hamurları yanmaz- yapışmaz bir tavada arkalı önlü pişirin.

·         Tüm hamurları pişirdikten sonra son aşamaya geçin.

·         Pişmiş yufkalardan birini servis tabağına serin ve üzerine iç harçtan 1- 2 kaşık kadar ekleyin. Bu işlemi yufka bitene kadar tekrar edin (en üstte kıymalı harç kalacak).

·         Kayseri yağlamasını sarımsaklı yoğurt ve ince kıyılmış maydanoz eşliğinde sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

Muhabir: Haber Merkezi