Kayısı aşısı yapmak için en uygun dönem sonbahardır. Eğer aşılama işlemi etkili bir şekilde yapılırsa ağaç ilkbahar mevsiminde meyvelerini vermeye başlar. Aşılama yaparken belirli tekniklere göre hareket etmek son derece önemlidir. Aşılanan kayısı fidanlarının bakımı yaprak dökümüne kadar sürdürülebilir. Aşılama döneminde olgun ve kahverengi tomurcuk filizlerinin toplanmasına öncelik verilmelidir. Bu işlemden sonra ağaç kabuğu kolayca soyulan filizlerin toplanması etkili bir sonuç almaya yarar.

Kayısı Aşısı Nasıl Yapılır?

Kahverengi olgun kayısı aşısı dallarının yer alan tomurcukların yaklaşık yarısı toplanır. Aynı zamanda ağaç kabuğu kolay soyulan dallar da alınmalıdır. Kurumaması için nemli bir bezle bağlamak gerekir. Tomurcuk tabanı altında yer alan başlangıç ve bitiş bölgelerinden birer tomurcuk filizi çıkarılmalıdır. Tomurcuk kabuğu kare, üst kenar ise kalkan biçiminde kesilir.

Genç sürgünün orta kabuk bölgesi “T” harfi gibi kesilir. Bunu yaparken çok derin kesik atmamaya özen gösterilmelidir. Gövde kabuğunun genişlemesi adına bıçağın ucunu kullanarak kesilen köşeler kaldırılabilir. Tomurcuk, T harfi şeklindeki kesik bölgesine bırakılır.  Tomurcuğun yerinde sabit durması adına lastik bant şeritler kullanılır. Bunun tomurcuk gövdeye sarılırken üstü örtülmez.

Kayısı Hangi İklimde Yetişir?

Kayısı, kışın soğuk ve yazın sıcak olan iklimlerde yetişir. Kayısı meyvesinin kaliteli bir yapıya sahip olması için nispi neminin istenen düzeyde olması önemlidir. Eğer havadaki nem oranı çok düşük bir seviyede seyrediyorsa meyve dökümü her zamankinden çok olur. Yüksek nispi nem ve yağış yaşanan zamanlarda çil ve monilya tarzı hastalıklar kendini gösterir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege iklimleri kayısının yetişmesi için gerekli şartları barındırır. Sıcaklık yeterli olmazsa kayısı ağacı çiçek açmaz ve meyvesi olgunlaşmaz.

Kayısıda Don Hasarı Nasıl Azaltılır?

İlkbahar geç donları, kayısı üretimi üzerinde son derece olumsuz bir etkiye sahiptir. Söz konusu donlara en çok çiçek ve küçük meyve dönemlerinde rastlanır. Sonuç olarak kayısıda meyve kaybı bir hayli fazla olur. Akdeniz ve Ege dışındaki bölgelerde ilkbahar geç donları tamamen engellenemez. Don zararının en aza indirilmesi için aşağıdaki çözüm yöntemleri uygulanabilir:

·         Bahçe tesisi yaparken vadi ve çukur alanların seçilmesi don hasarının fazla olmasına neden olur. Bunun nedeni soğuk havaların bu bölgelerde yoğunlaşmasıdır.

·         Kayısı seçimi yaparken geç çiçek açan ve donlara dayanan türlere öncelik verilmelidir.

·         Don riskinin yüksek olduğu bölgelerde kayısı yüksekten taçlandırılmalıdır.

Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var

·         Sulama yaparken aşırıya kaçmamak ve işlemi geç yapmamak önemlidir.

·         Sonbahar ve geç ilkbahar dönemlerinde yapılan toprak işleme don hasarını azaltır.

·         Kayısı ağacını beslerken zamansız ve fazla azotlu gübreleme yapılmamalıdır.

Kayısı Hangi Toprakta Yetişir?

Kayısı ağacının sevdiği toprak türü besin maddeleri bakımından zengin, tınlı, hafif kireçli, kumlu tınlı ve humuslu olanlardır. Toprağın arazide yarı sıcak ve yarı soğuk noktada, bol güneş gören güney açısında olması verimliliği açısından önem taşır. Kayısı ağacının yetiştirildiği toprağın yeteri kadar organik ve inorganik besin maddeleri içermesi tercih edilir. Besin maddesi bakımından fakir toprakta iyi yetişmez.

Uygun bir toprağa ekilen kayısı ağacı ihtiyaç dahilinde sulanmalıdır. Aynı zamanda ağaç ihtiyaç duyduğu kadar gübre almalıdır. Toprağının kuvvetli ve besin maddeleri bakımından zengin olduğu kayısı ağacı kuvvetli sürgünler verir. Bu ağaçların meyveleri iri ve sulu olmasına rağmen miktarı çok az olur. Nemli, taban suyu yüksek ve ağır killi topraklar verim açısından kayısı ağacı ile uyumlu değildir.

Muhabir: Haber Merkezi