Yaşam

Karpuz Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, sahip olduğu su oranıyla insanın içini ferahlatan bir özelliğe sahiptir. Kilo vermek isteyenlerinde tercihi olan karpuzun kabuklarının da tüketilebildiğini biliyor muydunuz?

Abone Ol

Oval, büyük ve sert kabuklu bir meyve olan karpuz, yaz aylarında insanları en çok tercih ettiği meyve olarak ön plana çıkmaktadır. Hemen hemen her sofraya uyum sağlayabilen bu eşsiz lezzet, yanında beyaz peynir ve diğer kahvaltılık ürünler ile tüketildiğinde hem akşam yemeklerinde hem de günün farklı öğünlerinde tüketilebilir. Birçok kişi karpuz tüketimini sabah kahvaltılarında da tercih etmektedir.

Karpuzun yüzde doksan iki gibi ciddi bir oranda su içeriğine sahip olması, insanların yaz aylarında sıvı kaybının önüne geçmesine imkan sunuyor. Vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan karpuz, kişilerin serinlemesini sağlarken aynı zamanda ter ile vücuttan atılan sıvının vücuda sağlıklı bir şekilde temin edilmesine de imkan sunuyor. Genel olarak herkes karpuzu kabuklarından ayırır ve dilimleyerek servis eder. Bu işlemin ardından ise karpuz kabukları çöpe atılır. Ancak karpuz kabukları da diğer sebzeler gibi tüketilebilir özelliğe sahiptir.

Karpuz Kabuğu Ne İşe Yarar?

Karpuz kabuğunun faydalarında değinmeden önce genel olarak bu şifa deposunun ne işe yaradığından bahsedelim. Karpuz kabukları nemlendirici özelliğinden dolayı genel olarak duş jelleri, rujlar ve dudak parlatıcıları gibi ürünlerin içerisinde yer alır. A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengin olan karpuz kabuğu, sahip olduğu amino asitler ile kişilerin sağlıklı bir cilt yapısına kavuşmasını da sağlar.

Karpuz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Özellikle salatalığa benzeyen karpuz kabukları, insan sağlığı için oldukça faydalı bileşenlere, vitaminlere ve minerallere sahiptir. Sadece karpuzun sulu ve etli kısmının değil aynı zamanda kabuklarının da tüketilmesi oldukça önemlidir. Karpuz kabuğunun sağlığa olan faydaları arasında şunlar yer alır;

* Karpuz kabuğu tüketimi ilk olarak kan dolaşımını düzenler ve kalp sağlığını destekler

* Karpuz kabuğunun içerisinde yer alan sitrülin, kan akışını iyileştirerek, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalıklarına karşı koruma sağlar

* Böbrek sağlığın destekleyen potasyum oranı ile karpuz kabukları, böbrek sağlığının korunmasına katkı sağlar. Öte yandan idrar yolu enfeksiyonunun meydana gelmesi halinde de karpuz kabuğu suyu tüketimi bu durumun hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır

* Yüksek oranda magnezyum içeren karpuz kabuğu, uyku bozuklukları ve diğer uyku sorunlarının tedavisinde etkilidir

* Karpuz kabuğu kilo verme konusunda kişilere destek olur

* Karpuz kabuğunda yer alan arginin, kan dolaşımının düzenli ve sağlıklı olmasına yardımcı olur

* C vitamini bakımından da zengindir ve vücudun ihtiyacını karşılar

* Karpuz kabuğu özellikle saç köklerine oksijen taşınmasına yardımcı olmak için kırmızı kan hücrelerinde yeterli demirin olmasına imkan sunar

* Likopen gibi antioksidanlara sahip olan karpuz kabuğu, yaşlanma belirtilerinin yavaşlatılmasını sağlar

* A vitamini ve B vitamini bakımından zengindir

Karpuz Kabuğu Nasıl Tüketilir?

Karpuz kabuğunun insan vücuduna sağladığı faydalardan yararlanmak için direkt olarak tüketimi tercih edilebilir. Yıkanarak, iyice temizlenen karpuz kabukları salatalık gibi tüketilmeye uygundur. Öte yandan karpuz kabuğunu çiğ tüketemeyenler, karpuz kabuğu suyu elde ederek bu suyun tüketimini tercih edebilir. Karpuz suyu sadece meyvenin etli ve kırmızı bölümünden elde edilmez. Karpuzun kabuklarında da en az etli kısmında olduğu kadar su yer alır. Bu nedenle karpuz kabuklarının da suyu elde edilerek tüketilebilir.

Özellikle diyet programına uyum sağlayan kişiler tarafından tercih edilen brokoli ya da havuç gibi sebzelerin kızartılma yöntemi, karpuz kabuğu için de geçerlidir. Karpuz kabuklarını da dilimler halinde kestikten sonra kızartabilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz.

Karpuz kabuğu tüketiminde en çok tercih edilen bir diğer yöntem ise reçel yapımıdır. Karpuz kabuklarından elde edilen reçelin tüketilmesi de hem lezzetli hem de faydalı olacaktır.