Kamkat; Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan, bağışıklık sistemini güçlendiren, saç, cilt, diş ve göz sağlığı gibi birçok alana olumlu etkisi olan bir meyve türüdür.
Kamkat'ın faydaları nelerdir? Ne işe yarar
Çin'de altın portakal olarak adlandırılan kamkat meyvesi, turunçgiller familyasına ait önemli bir besindir. A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bu meyve aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkilidir. Kamkat meyvesinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İçerdiği lifler sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlık, şişkinlik, gaz sorunları ve hazımsızlığı giderir. Ayrıca içerdiği lif bağırsakları korur.
- Kamkat şeker hastalığına faydalı bir besindir. Kan şekerinin dengelenmesinde etkilidir.
- C vitamini açısından oldukça zengin olan kamkat meyvesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu etki oluşturur. Bakterilerden korunmak ve hastalanmamak için faydalı bir meyvedir.
- C vitamini açısından zengin olan ve serbest radikallerle savaşan bu meyve kanserle savaşır.
- Kamkat kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını dengelemeye yardımcı olur ve yüksek tansiyona da faydalıdır.
- Kemik ve göz sağlığının korunmasına yardımcı olan bu meyve aynı zamanda saç ve cilt bakımında da faydalı olabilir.
- Dişlerde de sağlıklı sonuçlar yaratır. Bu nedenle hem faydalı hem de koruyucu bir meyve olarak kabul edilir.
Kamkatın zararları nelerdir? Yan etkiler var mı?
Kamkat meyvesi hiçbir kimyasal bileşen içermez ve herhangi bir zarara neden olmaz. Hatta hamile ve emziren kadınların da rahatlıkla tüketebileceği belirtiliyor. Ancak yine de herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına doktorunuza danışmanız sağlıklı olacaktır. C vitamini kaynağı olduğundan rahatlıkla tüketilebilir.
Kamkat meyvesi nasıl yenir?
Kabuğu tatlı olan kamkat meyvesi hafif ekşidir. Bu nedenle genellikle kabuğuyla tüketilmesi tavsiye edilir. Meyveyi iyice yıkayarak tüketin. Kabuğu yumuşatmak isterseniz yemeden önce sıcak suya sıkabilirsiniz. Bu meyve tohumlarıyla birlikte yenebilir. Eğer çekirdeklerini yemek istemiyorsanız limon gibi ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Kabuğu soymak biraz zor olduğundan eğer kabuğu olmadan yemek isterseniz suyunu içebilirsiniz.
Kamkat meyvesi birçok farklı şekilde kullanılabilir. Dondurmaya eklenebilir, salamura yapılabilir, ev yapımı ekmeğe eklenebilir, kek ve kurabiye gibi unlu mamullere eklenebilir, sos olarak kullanılabilir veya bitki çayı olarak tüketilebilir. Meyve salatalarında da kullanılabilir.
Kamkat meyvesi nasıl saklanır? Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu meyveleri saklamak için bir kaba koyun. Oda sıcaklığında iki gün, hava geçirmez bir kapta ise buzdolabında yaklaşık 2 hafta saklayabilirsiniz. Kamkat meyvesini buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabından çıkarıp doğrudan tüketebileceğiniz gibi oda sıcaklığında bekletip tüketebilirsiniz.