Gündem

Kaliforniya’dan Türkiye’ye mesaj: "Türk kafası risk yönetimine uzak"

Kaliforniya'da meydana gelen ve 40 bin dönüm orman ile 12 binin üzerinde yapıya zarar veren yangınlar, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu tarafından Türkiye’nin deprem gerçeğiyle ilişkilendirildi. Kadıoğlu, bu olayın müdahale odaklı değil, risk yönetimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

"TÜRK KAFASI RİSK YÖNETİMİNE UZAK"

İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Kaliforniya’daki yangınlara ilişkin, "Türk kafası bu tür olaylara itfaiye, helikopter gibi müdahale araçlarıyla bakıyor. Ancak risk yönetimi ve önleyici adımlar sorgulanmıyor" dedi. Kadıoğlu’na göre, bu bakış açısı, Türkiye'nin deprem öncesi risklerini yönetmekte başarısız olmasının temel nedenlerinden biri.

RİSK YÖNETİMİNE ODAKLANMAMIZ ŞART

Prof. Dr. Kadıoğlu, yalnızca İstanbul’da depremde hasar görecek tahmini 340 bin bina olduğuna dikkat çekti. Bu durumda, 34 milyon arama kurtarma görevlisine ihtiyaç duyulacağına işaret ederek, "Bu rakamların yönetilemez olduğunu anlamamız gerekiyor" dedi.

Kadıoğlu, risklerin azaltılmadığı bir senaryoda, afet sonrası alınan önlemlerin yetersiz kalacağını ve sorunun çözümsüzlüğe mahkûm olacağını söyledi. Depreme hazırlık için "kriz yönetiminden ziyade risk yönetimine odaklanmamız şart" diye ekledi.

AFET YÖNETİMİNDE HANGİ ADIMLAR ATILMALI?

  • Tehlike Önleme: Riskli yapıların sayısını azaltarak tehlikeleri önceden engellemek.
  • Risk Azaltma: Risk yönetimini, sürdürülebilir bir çerçeveye oturtmak.
  • Etkili Eğitim ve Farkındalık: Vatandaşların, afet riskleri konusunda bilinçlendirilmesi.

KALİFORNİYA’DAN TÜRKİYE’YE DERS

Kaliforniya’daki yangınlar, Türkiye’nin deprem risk yönetiminde hâlâ eksik kaldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Risk yönetimi için yapı güvenliği ve şehir planlamasına öncelik verilmesi gerektiği açık.