İsteğe bağlı sigorta, birçok kişinin merak ettiği ve yararlanmak istediği bir sigorta türüdür. Bu rehberimizde sizlere isteğe bağlı sigorta hakkında bilgi verdik.

Peki isteğe bağlı sigorta nedir, kimler başvurabilir, nasıl başvurulur, ne kadar prim ödenir, hangi haklardan faydalanılır? Bu soruların cevaplarını ve diğer tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA NEDİR?

İsteğe bağlı sigorta, kişilerin kendi istekleriyle prim ödeyerek uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına dahil olmalarını sağlayan bir sigorta sistemidir. Bu sistem sayesinde, kişiler belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, kendileri veya vefatları halinde hak sahipleri, zorunlu sosyal sigortanın sunduğu tüm sigorta yardımlarından yararlanabilirler. Örneğin, isteğe bağlı sigorta yapan bir kişi, emeklilik, malullük, ölüm, yaşlılık, analık, iş kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda sigorta hakkı kazanabilir.

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA BAŞVURABİLİR?

İsteğe bağlı sigortaya başvurabilmek için bazı şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak veya Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde çalışıyor olmak (ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerde çalışanlar için ikamet şartı aranmaz)
  • 5510 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmamak (banka sandıkları dahil)
  • 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışıyorsa ay içinde 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak
  • Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık almamış olmak
  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle SGK’ya başvurmuş olmak

İsteğe bağlı sigortaya başvurmak için Türk vatandaşı olma zorunluluğu yoktur. Yasal olarak Türkiye’de yaşama hakkı olan herkes bu sigortadan yararlanabilir. Ayrıca, ölüm sigortasından gelir veya aylık alanlar veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir alanlar da isteğe bağlı sigortaya başvurabilirler.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA NASIL BAŞVURULUR?

İsteğe bağlı sigortaya başvurmak için iki yol vardır. Bunlardan biri e-devlet üzerinden online olarak başvuru yapmaktır. Bunun için e-devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza gerekmektedir. Diğer yol ise ikametgahın bulunduğu yerdeki SGK birimine giderek “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurarak başvuru yapmaktır. Tekrar isteğe bağlı sigortaya başvurmak isteyenler ise sadece talep dilekçesi ile başvurabilirler.

SGK’nın uygulamasına göre, başvuru veya bildirim tarihi şu şekilde belirlenir:

  • Adi posta veya Kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin Kurumun gelen evrak kayıtlarına girdiği tarih
  • PTT Kargo’yla yapılmış olan başvurularda ve bildirimlerdeyse başvuru ya da bildirimin kargoya verilmiş olduğu tarih

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADARDIR?

İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücretin yüzde 32’si oranında belirlenir. 2024 yılında asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandığına göre, isteğe bağlı sigorta primi de 6 bin 395,79 TL olacaktır. Bu prim, her ayın sonuna kadar SGK’ya ödenmelidir. Aksi takdirde, gecikme zammı uygulanır.

Pegasus’tan 9 Euro’dan başlayan yurt dışı uçak bileti kampanyası Pegasus’tan 9 Euro’dan başlayan yurt dışı uçak bileti kampanyası

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, prim ödedikleri süre boyunca genel sağlık sigortasından da yararlanabilirler. Ayrıca, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirdikleri takdirde, emekli olabilirler. Emeklilik için hangi sigorta kollarından yararlanılabileceği, başvuru tarihine göre değişmektedir. İsteğe bağlı sigortalılık, başvuru tarihinden itibaren başlar ve prim ödemesinin kesildiği tarihte sona erer. İsteğe bağlı sigortalılık süresi, zorunlu sigortalılık süresi ile birleştirilebilir.

Muhabir: Mustafa İşcan