Nisan ayının ilk haftasında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarılar sonrasında Türkiye’nin batı bölgelerinde beklenen soğuk ve yağışlı hava sistemi etkisini göstermeye başladı. Balkanlar üzerinden gelen sistem, Marmara Bölgesi'nde kar sürprizine yol açtı.
Özellikle Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi sınırlarında yer alan Korudağ mevkisinde kar yağışı etkili oldu. Kar, İstanbul-Çanakkale yolu üzerinde seyahat eden sürücülere kıştan kalma manzaralar sundu.
Korudağ beyaz örtüye büründü
Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı kısa sürede etkisini artırdı. Korudağ, Nisan ayının ortasına yaklaşırken kış aylarını aratmayan bir görüntüye büründü. Beyaza kaplanan dağlık alanlar, kartpostallık manzaralar oluşturdu. Yol kenarındaki ağaçlar ve tepeler karla kaplanırken, sürücüler bu duruma hazırlıksız yakalandı.
Kar yağışı sırasında araçların bazıları yolda kaldı, bazıları ise temkinli şekilde yollarına devam etmeye çalıştı. Yetkililer, kar yağışının aniden bastırdığını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Ekipler hızla müdahale etti
Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri, Korudağ bölgesinde ulaşımın aksamaması için hemen harekete geçti. Kar küreme araçları yolu açık tutmak için çalışmalarını aralıksız sürdürürken, tuzlama çalışmaları da başlatıldı.
Yetkililer, özellikle sabah saatlerinde yolların buzlanma riski taşıdığına dikkat çekerek sürücülere zincirsiz ve kış lastiksiz yola çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Ekipler ayrıca kar yağışının etkili olduğu bölgelerde devriye gezerek olası kazaların önüne geçmeye çalıştı.
İlkbaharda gelen kış: Uzmanlar uyardı
Meteoroloji uzmanları, bu tür hava olaylarının özellikle ilkbahar aylarında “sürpriz” olarak görülse de aslında olağan sayılabileceğini belirtiyor. Bahar aylarında, özellikle Mart ve Nisan’da Balkanlar üzerinden gelen sistemlerle birlikte kısa süreli kar yağışlarının gözlemlenebildiğini ifade eden uzmanlar, bu geçici soğukların tarım alanlarında don riskini de beraberinde getirebileceğini söyledi.
Çiftçilere ve üreticilere bu süreçte dikkatli olunması, seraların korunması ve erken budama yapılmaması önerildi.
Kar sadece Çanakkale’de değil
Çanakkale dışında Marmara'nın yüksek kesimlerinde ve Trakya’nın bazı noktalarında da kar ve karla karışık yağmur görüldü. İstanbul’un kuzey bölgelerinde kısa süreli dolu ve karla karışık yağışların yaşandığı bildirildi.
Özellikle Kırklareli’nin Demirköy ve Edirne’nin Keşan ilçelerinde sabah saatlerinde etkili olan yağışlar, bölge halkını şaşırttı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, “Ocak sandık ama Nisanmış” ifadeleriyle manzaraları paylaştı.
Vatandaşlar şaşkın: “Bahar gelirken kış geri döndü”
Bölge halkı kar yağışını şaşkınlıkla karşıladı. “Bu mevsimde kar görmeyi beklemiyorduk” diyen vatandaşlar, cep telefonlarıyla beyaz örtüyü fotoğraflayarak sosyal medyada paylaştı. Bazı vatandaşlar çocuklarıyla birlikte kar topu oynarken, kimileri ise karı izlemeyi tercih etti.
Uzmanlardan kritik uyarı: Don riski kapıda
Meteoroloji yetkilileri, özellikle gece saatlerinde sıcaklıkların sıfırın altına düşmesiyle birlikte don olaylarının yaşanabileceğini belirtti. Tarım alanlarında yapılacak erken ekim ve fide dikimi için çiftçilerin birkaç gün daha beklemeleri önerildi.
Ayrıca soba ve doğalgaz kullanımı konusunda da dikkatli olunması gerektiği, ani sıcaklık düşüşlerinin sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade edildi.
Hava durumu nasıl olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan son bilgilere göre, soğuk hava dalgasının hafta ortasına kadar etkili olması bekleniyor. Hafta sonuna doğru sıcaklıkların yeniden mevsim normallerine dönmesi öngörülüyor.
Ancak özellikle Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzey bölgelerinde kısa süreli yağışların devam edeceği tahmin ediliyor.