Yatırım piyasaları uzamnı İslam Memiş, altın yatırımcılarına kritik uyarılarda bulundu. Altındaki ani yükselişinin nedenlerini tek tek sıraladı. Yatırımcıları yakından ilgilendiren detaylar ise Memiş, tarafından paylaşıldı. Memiş, altın yatırımı hakkında doğru zaman ve hangi altın türünün alınması gerektiğine dair verdiği bilgilerin yatırım tavsiyesi olmadığını belirtirken, değerlendirmelerini paylaştı.

İslam Memiş'in yatırıcılar için yaptığı o kritik açıklamalar şöyle,

Tavuk fiyatları sabit kaldı, kırmızı ette zam beklentisi var Tavuk fiyatları sabit kaldı, kırmızı ette zam beklentisi var

"Gram altın, ocak ayında sakin bir seyir izledi. Kapalıçarşı’da gram altın 2 bin 50-2 bin 70 lira arasında işlem görüyor. Şu anda 2 bin 70 lira seviyesinde ancak yakında 2 bin 90 lirayı test edebilir. Bu yılki hedefimiz malum, 3 bin lira seviyesine ulaşmak.
Son iki haftada çeyrek altında işçilik maliyetleri büyük ölçüde arttı. Şu anda tam 70 lira. Evet, doğru duydunuz. Bugün 3 bin 457 liralık çeyrek altının 70 lirası işçilik maliyeti olarak ekleniyor. Normalde ise fiyatı 3 bin 387 lira olmalı.
Çeyrek altın, Darphane tarafından basılan ziynet altın kategorisine girer. Yani, sadece Darphane, Cumhuriyet, Ziynet, Yarım ve Çeyrek altın gibi sikke altınları üretebilir. Son iki haftada Darphane'nin çeyrek altın üretiminde ciddi zorluklar yaşadığı biliniyor. Bu durum, sektördeki çeyrek altın stoğunun işçilik maliyetlerini yükseltiyor.
Rafine edici, büyük toptancılar veya tüccarlar, kilolarca fiziki külçe altını Darphane'ye sunar. Darphane ise bu külçeyi ziynet altınlarına dönüştürerek geri verir.

KOTA SINIRI VARDI

2023 yılında ithalat nedeniyle fiziki altına getirilen kota sınırlamaları: Bu dönemde Türkiye'de, normalde 1 kilogram külçe altına 3 bin dolarlık bir işçilik maliyeti vardı.

İÇ PİYASADA TALEP ARTIŞI

İslam Memiş, ülkedeki iç piyasadaki talebe dikkat çekti ''Altın fiyatlarının sakin seyrinin ardından, bu yıl içinde iç ve dış piyasalarda rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. İç piyasada zaten ciddi bir talep mevcut. Asgari ücret artışları, emekli maaşı zamları, ikramiyeler ve benzeri ek gelirler talebi artırdı. Altın, güvenli liman olarak görülüyor ve özellikle yastık altına hızlı bir dönüş söz konusu.'' ifadeleri kullandı

RAFİNERİ SIRALAMA UYGULAMASI

İslam Memiş, ''Darphane'de sıra uygulaması olmasına rağmen, bu alanda yeni düzenlemeler yapılması gerektiği düşünülüyor. Öncelikli müşteri uygulamasının sona erdirilmesi gerekiyor. Çünkü öncelikli olan her şeyin istismara neden olabileceği düşünülüyor.'' dedi

ALTINDA FIRSATÇILIK YAPILABİLİR 

İslam Memiş,''Talep yüksekken ve arz sınırlı olduğunda, sıralamada yaşanan sorunlar fırsatçılığa yol açabilir. Özellikle Darphane'den çeyrek altın alanlar (öncelikli müşteriler), malın az çıktığını bildiği için istedikleri kadar işçilik maliyeti ekleyebiliyorlar. Bu durum, açık bir fırsatçılık ve hile olarak nitelendirilebilir. Mahalledeki kuyumcular da aynı şekilde, rafineriden işçilikli altın alıyorlar. Vatandaşlar, çeyrek altın alırken genellikle mahalle kuyumcusuyla iletişime geçiyorlar. Ancak, küçük esnafın sadece işçilik eklediği ve stok yaptığı düşüncesi yanlış. Türkiye'de işler bu şekilde yürümüyor; akıllı olan her şeyin farkında ve bilincinde.
Bu konu sektörde rahatsızlığa neden olduğundan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı, Darphane Genel Müdürü ile görüştü. Sosyal medyada bu görüşmeye dair fotoğraflar paylaşıldı. İstanbul Kuyumcular Odası'nın resmi sayfasında şu mesaj yer alıyordu: "Darphane, ziynet altınların üretimini artırıyor. Darphane yönetimi, Başkan Atayık'a ziynet altınların üretimini artıracağı sözünü verdi." Dolayısıyla Darphane, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı'na söz vermiş görünüyor. " dedi.

Muhabir: Haber Merkezi