Ekonomi

İş kaybı tazminatı nasıl alınır? Başvurusu, şartları 2024

İş hayatı içinde çalışanların haklarını korumak adına çeşitli yasalar vardır. Bunların arasında yer alan iş kaybı tazminatını almak için gerekli şartlarına ve başvuru aşamalarına yazımızda yer verdik.

Abone Ol

Çalışma hayatı içinde işine son verilen kişiler tazminat almak için 30 gün içinde başvuru yapmalıdır. İŞKUR’a fiziksel olarak ya da dijital platformlardan yapılabilen bu başvuru kurum tarafından inceleme altına alınır. Başvuruda gecikme yapılması geçen süre kadar toplam hak sahipliğinin kaybedilmesine yol açar. İş kaybı tazminatı için yapılan başvuru işsizlik ödeneği müracaatı yerine de geçer.

İş Kaybı Tazminatı Başvuru Şartları Nelerdir?

Çalışanların iş kaybı tazminatı başvurusunu yapabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Kamu görevlilerinin söz konusu tazminattan yararlanması gibi durum söz konusu değildir. Tazminat için işçi olma şartı vardır. İş kaybı tazminatı için aranan şartlar şunlardır:

·         İşçinin kendi rızası dışında işinden ayrılması,

·         İşçiden kaynaklı bir kusur dışında işten çıkarmanın gerçekleşmesi,

·         Hizmet sözleşmesi sona ermeden işçinin son 120 gün içinde hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışması,

·         Hizmet sözleşmesi sona eren işçinin 30 gün içinde İŞKUR’a fiziksel ya da internet ortamından başvuru yapması gerekir.

İşçi haklı bir gerekçe göstererek de iş kaybı tazminatını alabilir. Buna örnek olarak daha önce Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından bir karar gösterilebilir. Ödemesini alamayan bir işçi bunu gerekçe göstererek iş sözleşmesini feshetme hakkını kullanır. Akabinde mahkemeye müracaat ederek ödemelerinin yapılmasını talep eder. İş feshi haklı bir nedene dayandığı için işçi haklı bulunur.

İş Kaybı Tazminatı Ne Kadar Süreyle Alınabilir?

Çalışanların özelleştirme nedeniyle iş kaybına uğramasının ardından 30 gün içinde başvuru yapması halinde belirli bir süre boyunca tazminat alabilir. Şartları karşılayan kişilerin ödeme alma aralığı hizmet akdinin devam etme süresine göre belirlenir. Buna göre iş kaybı tazminatının ödenmesinde hizmet akdinin kesintisiz bir şeklide;

·         550 gün boyunca devam ettiyse 90 gün,

·         1,100 gün boyunca devam ettiyse 120 gün,

·         1.650 gün boyunca devam ettiyse 180 gün,

·         2,200 gün boyunca devam ettiyse 240 gün ödeme yapılır.

İş Kaybı Tazminatı Ne Kadardır?

İş hayatına son verilen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında iş kaybı tazminatı miktarının ne kadar olduğu gelir. İş kaybı tazminatı miktarı, işçinin aldığı ödemeye bağlı olarak belirlenir. Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan hesaplama 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Yapılan ödemenin hesaplanması günlüktür. İşçinin son 4 ay içinde aldığı brüt ödeme miktarı baz alınır. İşçinin alacağı iş kaybı tazminatı miktarı brüt ödemesinin yüzde 40’ı kadar olur.

İş Kaybı Tazminatı Ödemesi Nasıl Gerçekleştirilir?

İŞKUR tarafından ödenen iş kaybı tazminatı ay sonunda çalışmasına son verilen kişilerin hesabına yatırılır. İş kaybı tazminatı başvurusu sırasında kişinin bildirmiş olduğu IBAN numarası ya da banka hesabına para aktarımı yapılır. IBAN numarasının verilmemesi, hatalı verilmesi ya da eksik yazılması gibi durumlarda ödeme almak için PTT şubelerine müracaat edilebilir. T.C. kimlik kartı ile iş kaybı tazminatı ödemesi aylık olarak alınır.

İş Kaybı Tazminatı Ne Zaman Kesilir?

İşten çıkarılan kişilere tanınan iş kaybı tazminatı bazı durumlarda kesintiye uğrayabilir. Ödeme şartlarında değişikliğin meydana gelmesi tazminatın kesilmesine yol açar. İŞKUR’un iş kaybı tazminatını kesmesinin en çok görülen nedeni kişinin işe girmesidir. Böyle bir durumda tazminat ödenmesine gerek kalmaz. Tazminattan yararlanan kişinin yaşlılık aylığı almaya başlaması ve ölmesi de kesinti nedenleri arasında bulunur.