İncir, kabuğu ile tüketilebilen meyveler arasında yer alır. İçerisinde yüzlerce tohumu bulunan bu meyvenin dış kısmı mor ve yeşil renklerdedir. Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir meyve olan incir, mevsimi geldiğinde taze taze tüketilebildiği gibi kurutulmuş haliyle de sıklıkla tüketilmektedir. İncir kurusu, en çok sevilen ve tercih edilen kuruyemiş ya da atıştırmalık ürünler arasında bulunur.
İncirin taze hali ve kurutulmuş hali genellikle sindirim sistemi ve bağırsaklar üzerinde etkilidir. Kabızlık sorunlarının giderilmesi için sık sık tercih edilen bu meyve aynı zamanda cilt sağlığı için de olumlu etkilere sahiptir. İncirin kendisi kadar yapraklarının da tam bir şifa deposu olduğunu biliyor muydunuz?
İncir Yaprağının Faydaları
İncir yaprağının ilk olarak demir, fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu belirtelim. Bunların yanı sıra yüksek lif oranında sahip olan incir yaprağı, doğru bir şekilde tüketildiğinde doğal bir antibiyotik görevi üstlenmektedir. Özellikle bazı cilt hastalıklarının ve kalp rahatsızlıklarının meydana gelmemesi için incir yaprağı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. İncir yaprağının insan sağlığına olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
* İncir yaprağı suyu ya da incir yaprağı çayı bağırsakların çalışmasını sağlar
* Sindirim sistemini iyileştirir
* Meydana gelebilecek kalp hastalıklarının riskini azaltır
* Kan şekerini dengeler
* Antibiyotik etkisine sahiptir
* Kolesterolü kontrol altında tutar ve dengeler
* Egzama, sedef ve vitiligo gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır
* Kemiklerin güçlendirilmesini sağlar
* Metabolizmayı harekete geçirir
* Kırışıklıkların meydana gelmesini engeller
* Kansere karşı önlem alınmasını sağlar
* Solunum yolu rahatsızlıklarının ve özellikle öksürüğün giderilmesini sağlar
* Ses kısıklığına iyi gelir
İncir Yaprakları Nasıl Kullanılır?
İncir yapraklarının kullanımında dikkatli ve kontrollü olunması gerekir. Kullanım amacına göre incir yapraklarının nasıl ve ne şekilde hazırlanacağı da değişiklik gösterir. Genel olarak; diz ağrıları, diyabet, sedef hastalığı, zona ya da kabızlık sorunlarının giderilmesi için incir yaprağının tercih edilmesi halinde hazırlık süreci şu şekilde olmalıdır;
* İncir yaprağı çay olarak demlenebilir ve sıcak bir şekilde tüketilebilir. Öte yandan çay olarak hazırlandıktan sonra soğuması beklenip dizlere sürülür ise diz ağrılarının giderilmesini sağlar
* Bir cezve içerisinde taze incir yapraklarının su ile kaynatılmasının ardından soğuması beklenir. Elde edilen bu su, tahriş olan cilt bölgesine sürülür ve cilt onarımı sağlanır
* Gün içerisinde ufak bir parça taze incir yaprağının çiğnenmesi ağız kokusu sorunlarının önüne geçer
* İnci yaprağının sütü ise mantar ve sivilce olan bölgeye sürülerek bölgedeki sorunun tedavisi sağlanabilir
İncir Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?
Doğada bulunan bitkiler, meyveler ve bu meyvelerin yaprakları insan sağlığı için şifa kaynağıdır. Bazı doğal ürünlerin kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. İncir yaprağının kullanımı da oldukça eski zamanlara dayanır. Farklı birçok sağlık sorununa iyi gelen incir yaprağı, çay formuna getirilerek sıklıkla tüketilmektedir. İncir yaprağının çayını yapmak için ilk olarak bir litre kaynamış suyun içerisinde üç tane taze incir yaprağı ve bir yemek kaşığı kurutulmuş incir yaprağının eklenmesi gerekir. Ortalama olarak on dakika demlenmesi beklendikten sonra süzülüp, afiyetle içilebilir. Ancak, incir yaprağı çayının günde iki fincandan fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.