İncir tohumları kendi içerisinde yer alır. Kendine has bir tadı ve aroması olan incir, reçel yapımının yanı sıra marmelat, kek ve kurabiye gibi hamur işlerinin yapımında da sıklıkla tercih edilir. Özellikle ülkemizde incir reçeli tüketimi oldukça popülerdir. İncirin tüketilmesi için ilk olarak güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Birçok kişi bu meyvenin kabuğunu soyarak tüketir ancak aslında asıl faydalı olan kısmı kabuğudur.
İncirin dış kısmı her ne kadar kabuk olarak adlandırılması da aslında tüketilebilen bir kısımdır. İncirin kendisinden daha fazla besin değerine sahip olan dış kısmı; demir, kalsiyum, potasyum, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve B6 vitamini bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda meyvenin bu kısmı lif bakımından da oldukça zengin olup, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
İncir Kabuğunun Faydaları
İncir kabuğu belirttiğimiz gibi çok sayıda vitamin ve minerale sahiptir. Öte yandan yüksek oranda lif içeriğine sahip olması da kişilerin hem sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere hem de uzun süre tokluk hissinin yaşanmasına imkan sunar. İncir kabuğunun tüketilmesi ile elde edilebilecek olumlu etkiler şu şekilde sıralanabilir;
* İncirin kabuğu ile birlikte tüketilmesi ilk olarak hafızanın güçlenmesi üzerinde etkilidir. B6 vitamini bakımından zengin olan bu kısım, öğrenme yetisinin artmasını ve hafızanın güçlendirilmesini sağlar
* Lifli bir yapıya sahip olan incir kabuğu bağırsak sisteminin düzenli olmasını sağlar. Bu sayede yaşanan kabızlık sorununu da ortadan kaldırır. Özellikle incir ile birlikte bir, iki bardak su tüketilmesi bu sorunların hızlı bir şekilde giderilmesin sağlar
* İncir ve incir kabuğunda; lutein, zeaksantin, beta karoten, polifenol ve antosiyaninler yer alır. Bu bileşenler vücutta kanserli hücre oluşumunu engeller
* Potasyum içermesi ile özellikle kalp sağlığını korumaktadır. Kolesterol ve kan basıncının dengelenmesini sağlar
* C vitamini içeriği ile cilde elastikiyet sağlar ve cildin yaşlanma belirtilerini geciktirir
* Kolajen üretimini destekler
* Lif bakımından zengin olmasının bir diğer yararı ise kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Uzun süre tokluk hissi veren incir kabuğu, düşük bir kalori oranına sahip olması ile kilo alımının da engeller
* Bağırsak sağlığının korunmasında aktif rol alır
* İçerisinde kalsiyum olması nedeni ile kemik yapılarının korunmasını sağlar. Öte yandan kemik erimesinin de önüne geçer
İncir Kabuğu Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İncir kabuğu doğru şekilde ve doğru miktarda tüketildiğinde sağlık için oldukça faydalıdır. Ancak incir kabuğunun tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunur. Bu detaylar şu şekilde açıklanabilir;
* İncir genel olarak taze ve kuru olarak tüketilebilir. Ancak incirin kabukları ile birlikte kurutulması ile glisemik yükü artar. Bu da kan şekerinde ani dalgalanmaların meydana gelmesine neden olur
* İncir düşük kaloriye sahip olsa da yükse oranda karbonhidrat içermektedir. Bu nedenle incir tüketiminde kontrollü olunması gerekir
İncir Kabuğu Nasıl Tüketilmelidir?
İncir meyvesi kabuğu ile tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Diyabeti olan kişilerin tüketiminde, bir ya da iki adet incirin yanında mutlaka iki adet cevizin ya da on adet çiğ bademin olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda bu tüketimlerin akşam saatlerinde ya da öğün ile birlikte gerçekleştirilmesi, yağın vücutta depolanmasına neden olur. O nedenle öğle yemeği ve akşam yemeği arasında, ara öğün olarak tercih edilmelidir.