İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan diploma soruşturmasına ilişkin avukatları Adem Sözüer ve Mehmet Pehlivan, kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yaptı.
Avukatlar, İmamoğlu’nun üniversiteye yatay geçişinin tamamen yasal ve belgeli olduğunu vurguladı.
"Geçişinde hiçbir sorun yok"
Prof. Dr. Adem Sözüer, yatay geçiş sürecinin mevcut yasal mevzuata uygun şekilde yapıldığını belirtti. Sözüer, "O dönemin mevzuatına göre çalışkan öğrencilere bu hak tanınıyordu. Komisyon kararları, not ortalaması gibi tüm koşullar sağlanmış. İmamoğlu derslerini vererek mezun olmuş. Bu nasıl bir ceza hukuku meselesi haline getiriliyor?" ifadelerini kullandı.
"İstanbul Üniversitesi kriterleri belirledi ve onayladı"
Avukat Mehmet Pehlivan, İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecine dair şu detayları paylaştı:
- 5 Eylül 1988: Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne kayıt oldu.
- 1990: Milliyet Gazetesi'nde yatay geçiş ilanı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi de bu ilanı duyurdu.
- Başvuru Koşulları: Öğrencinin tüm derslerden başarılı olması ve en az 60 not ortalamasına sahip olması gerekiyordu.
- İmamoğlu'nun Not Ortalaması: 62,5 idi ve tüm şartları sağlıyordu.
- 12 Eylül 1990: İstanbul Üniversitesi yönetim kurulu, yatay geçişleri onayladı.
- 2 Ekim 1990: İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi’ne kayıt yaptırarak 2. sınıftan eğitimine devam etti.
Pehlivan, sürecin tamamen belgeli ve resmi olduğunu, İstanbul Üniversitesi’nin kriterleri kendi başına belirlemediğini ve tüm yatay geçişlerin belirlenen kurallara göre yapıldığını vurguladı.
"Olmayan bir kanun uygulanıyor"
Soruşturmanın hukuki bir dayanağı olmadığını savunan avukatlar, "Başvuruda ve geçiş sürecinde hiçbir sorun yokken nasıl bir soruşturma açılıyor? Hukuki geçerliliği olmayan bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
"Sahte Diploma" İddiası Nasıl Ortaya Çıktı?
İmamoğlu’na yönelik ilk iddialar, 2019 yerel seçimleri sonrasında gündeme gelmişti. Başlangıçta "sahte diploma" denilirken, sonradan "yatay geçiş usulsüz" iddiasına dönüştü. Ancak avukatlar, belgelerle bu iddiaları çürüttüklerini belirtti.