Tüketilen birçok sebze ve meyve farklı tariflerde yer alabiliyor. Örneğin çilek, yaz aylarının en çok tüketilen meyvesi olarak karşımıza çıkıyor. Pastalardan meyve salatalarına, özel hazırlanan meyve sularına kadar farklı birçok tarifte yer alabilen bu lezzetli meyve, reçel formunda da hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir.
Çileğin yanı sıra kiraz, vişne, turunç ya da incir gibi meyveler reçel yapımlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Meyvelerin reçelinin yapılması herkes tarafından bilinen bir adet olarak kabul edilebilir. Peki hiçi sebzelerden reçel yapmayı denediniz mi? Farklı lezzetleri ile ön plana çıkan illerimizden biri olan Iğdır, patlıcan reçeli ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Birçok kişinin severek tükettiği patlıcan farklı pişirme teknikleri ile sofralarımızda yer alır. Patlıcan yemeği, karnıyarık, imambayıldı, patlıcan kızarması ya da patlıcan közleme bu sebze ile yapılabilecek tariflerden sadece bazılarıdır. Gelin bu kez Iğdır yöresine özgü patlıcan reçelini deneyelim!
Iğdır Usulü Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeler
Iğdır usulü patlıcan reçeli yapmak için patlıcanların en küçük boylarının tercih edilmesi gerekir. Bu detaya dikkat ettikten sonra patlıcan reçeli için gerekli olan malzemelerin listesine geçelim. İşte Iğdır usulü patlıcan reçeli için ihtiyacınız olan malzemeler;
* 15 adet minik boy patlıcan (bir parmak büyüklüğünde olacak)
* 1 kilo toz şeker
* 1 tatlı kaşığı limon tuzu
* Yarım limon
* 1 yemek kaşığı tuz
* 2 litre su
Iğdır Usulü Patlıcan Reçelinin Hazırlanışı
Iğdır usulü patlıcan reçeli yapmak için ilk olarak patlıcanların kabuklarının soyulması ve suya bırakılması ve üzerine bir yemek kaşığı tuz eklenmesi gerekir. Bu şekilde hazırlanan patlıcanların bir gece suda beklemesi gerekmektedir. Bu nedenle patlıcan reçeli yapmadan bir önceki akşam hazırlıkların başlaması gerekir. Sabah suda bekletilen patlıcanlar iki kez yıkanarak, temizlenmelidir.
Temizlenen patlıcanlar kaynamış suyun içerisine koyulur. Ardında suya bir tatlı kaşığı limon tuzu ilave edilir. İki taşım kaynatılır ve sonra patlıcanlar kaynar sudan çıkartılarak soğuk suyun içerisine alınır. Tekrar bir buçuk litre su kaynatılır. Kaynayan suyun içine bu kez bir kilogram şeker eklenir ve şerbet kıvamına gelene kadar karıştırılır. Patlıcanlar soğuk sudan alınır, bezle sıkılarak suyundan arındırılır ve kaynayan şerbetin içerisine bırakılır. Karışım reçel kıvamına gelince yarım limon doğranır ve tencereye ilave edilir.
Bu aşamadan sonra iki, üç taşım daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır ve patlıcan reçeli soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra reçel kavanozlara alınır.
Iğdır Usulü Patlıcan Reçelinin Püf Noktaları
Iğdır usulü patlıcan reçeli yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu püf noktalarının başında, reçel yapımında kullanılacak olan patlıcanların çok sert olmaması yer alır. Bunun yanı sıra patlıcanların akşamdan tuzlu suda bekletilmesi de patlıcan reçelinin en önemli aşamasını oluşturur.
Patlıcan reçeline farklı bir aroma katmak isteyenler, şerbetin hazırlanışı sırasında tarçın, karanfil, kakule ya da yıldız anason kullanımını tercih edebilir. Bu sayede oldukça farklı bir lezzete sahip patlıcan reçeli elde edilebilir. Patlıcan reçeli kavanozlara alınmadan önce kavanoz kapaklarının sıcak su ile özenli bir şekilde sterilize edilmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra patlıcan reçeli servis edilirken sade bir servis tercih edilebileceği gibi kaymakla birlikte servis edilmesi de tercih edilebilir.