Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte sık sık değiştirilen çamaşırların ortaya çıkardığı sık çamaşır yıkama, devam eden kış aylarında da yerini daha büyük giysiler nedeniyle daha sık çalışan makinelere bırakıyor. Tam da bu yüzden çamaşır makineleri, her evin dört mevsim boyunca belki de buzdolabından sonra en çok kullandığı makineler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık ailelerde sıkça çalışan çamaşır makineleri, birçok sebebe bağlı olarak bir süre sonra koku geliştirebiliyor.
Çamaşır makinesinin içerisinde oluşan koku giderilmediği zaman yıkanan çamaşırlar da kötü kokuyor. Hem hijyeni hem de sağlığı tehdit eden bu kokuların bazı temizleme yöntemleri ve püf noktaları kullanılarak giderilmesi ve hijyenin yeniden sağlanması uzmanlarca tavsiye ediliyor. Peki içi kokan çamaşır makinesi nasıl temizlenir? Çamaşır makinesi neden kokar? İşte çamaşır makinesi temizleme yöntemleri…
ÇAMAŞIR MAKİNESİ NEDEN KOKAR?
Evlerde en sık kullanılan elektronik aletlerden biri olan çamaşır makineleri, tüm elektronik aletlerde olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak kirlenebiliyor. Bu kirlerin zaman içerisinde yarattığı asıl sorun ise, çamaşır makinesinde oluşan kötü kokular oluyor. Özellikle çamaşır makinesinin sürekli olarak nemli ve sıcak bir ortamda çalıştığı düşünüldüğünde oluşan koku oldukça olağan karşılanması gereken bir durum kabul ediliyor. Özellikle belirli aralıklarla temizlenmeyen makineler, biriken kireç, çok sık ve yüksek sıcaklıkta kullanma gibi birçok neden çamaşır makinesinde kötü kokunun oluşmasını ortaya çıkarabiliyor.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Çamaşır makinesinin düzenli olarak temizlenmemesi halinde makine içinde biriken deterjan kalıntıları, kireç ve kirli su artığı gibi birçok nedenden ortaya çıkabilecek olan kötü kokulardan kurtulmanın en temel yolu çamaşır makinesini düzenli olarak temizlemekten geçiyor. Çamaşır makinesi temizliği için birçok yöntem kullanılabiliyor. İşte çamaşır makinesi temizleme yöntemleri:
1. Yöntem;
- Çamaşır makinesinin içinde çıkabilecek olan tüm parçalar sökülür ve temizlenir.
- Temizlenen parçalar yeniden makineye takılır.
- Beyaz sirke ve limon eklenerek hazırlanmış olan sıcak su hazırlanarak çamaşır makinesinin kazanına eklenir.
- Çamaşır makinesi hazırlanan suyla yıkanır ve biriken deterjan kalıntıları ile kireç tortuları temizlenmesi sağlanır.
2. Yöntem;
- Çamaşır makinesi temizliği için özel olarak üretilmiş deterjanlar alınır.
- Çamaşır makinesinin ilgili gözüne bu deterjan dökülür.
- Çamaşır makinesi çalıştırılır ve makinede biriken kireç ya da kalıntıların sökülmesi sağlanır.
3. Yöntem;
- Çamaşır makinesinin deterjan ve yumuşatıcı haznesi sökülür.
- Sıcak su ile hiçbir tortu kalmayana dek yıkanır.
- Çamaşır makinesinin lastikleri temizlenir.
- Çamaşır makinesinin gider borusunda herhangi bir birikinti olup olmadığına bakılır ve varsa bu birikinti temizlenir.
- Son olarak çamaşır makinesinin içinin temizlenmesi için uygun bir programda makine boş bir şekilde çalıştırılır.
İÇİ KOKAN ÇAMAŞIR MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR?
Çamaşır makinesi içerisinde temizlenmeye rağmen çıkmayan kötü kokular varsa, devreye güzel kokan doğal yöntemlerin alınması gerekiyor. Nem ve küfü çamaşır makinesinden uzaklaştırabilecek olan bu kokular, aynı zamanda çamaşır makinesi içerisinde biriken mantar ve bakteri gibi zararlı canlıların da yok olmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle temizlik esnasında bu doğal yöntemlerden yararlanmak gerekiyor. İşte çamaşır makinesinin kötü kokusunu giderebilecek olan doğal yöntemler:
- Beyaz sirke
- Çay ağacı yağı
- Karbonat
- Limon
ÇAMAŞIR MAKİNESİNDEN KÜF KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Çamaşır makinesinde oluşabilecek olan küf kokusu da son derece rahatsız edici kokular arasında yer alıyor. Aynı zamanda sağlığa da zarar veren küfler, çamaşırlarla yayılabiliyor. Nem ve sıcaklıkta kolayca çoğalan küflerden korunmak için de sık sık çamaşır makinesini temizlemek gerekiyor. Bu temizlik esnasında özellikle deterjan bölmelerini temizlemek, makinenin filtrelerini kontrol etmek ve contalarının nemli kalmamasına özen göstermek gerekiyor. Tüm temizlik adımları belirli aralıklarla düzenli olarak takip edildiğinde makineden hem kötü koku uzaklaşıyor hem de küf oluşumunun önüne geçilmiş oluyor.