Suriye’de çatışmalar yeniden alevlendi: Muhalifler Halep'e ilerliyor Suriye’de çatışmalar yeniden alevlendi: Muhalifler Halep'e ilerliyor

İbrahim Reisi kimdir? ve İran Cumhurbaşkanı öldü mü? sorusunun cevabı İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçirdiği helikopter kazası sonrası merak ediliyor. İşte detaylar...

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

Hukukçu bir din adamı olarak bilinen Reisi, 14 Aralık 1960'ta Meşhed'de doğdu. 1979 devriminden sonra kariyerine 1981 yılında Kerets savcısı olarak başladı. Reisi hızla yükseldi ve kısa sürede 25 yaşında Tahran başsavcı yardımcısı oldu.

İbrahim Reisi, İranlı devrimci lider Humeyni'nin talimatları doğrultusunda 1988 yılında rejime karşı hapisteki muhalifleri idam etmeye karar veren dört kişilik komisyonun bir parçasıydı.

Rejim karşıtları bu heyeti "ölüm komitesi" olarak adlandırıyor. O dönemde mahkemeler tarafından ölüm cezasına çarptırılan kişilerin kesin sayısı bilinmiyor ancak insan hakları grupları, 1988'de rejime tehdit oluşturduğu düşünülen en az 3.000 mahkumun infaz edildiğini ve isimsiz toplu mezarlara gömüldüğünü iddia ediyor.

Hamaney döneminde hızla büyüdü

Humeyni'nin ölümünün ardından Hamaney döneminde hükümet görevlerinde hızla yükselen Reisi, 1989-1994 yılları arasında Tahran'ın Başsavcılığını yaptı. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı'na atanan Reisi, 10 yıl boyunca bu görevde kaldı.

Reisi, 2004 yılında yargının ilk başkan yardımcılığına atandı. 2014 yılında İran Başsavcılığına atanan Reisi, 2016 yılında Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbesi ve Külliyesi Vakfı Başkanı olarak atandı.

Ülkede 19 Mayıs 2017'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Reisi, seçimi dönemin cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye kaptırmıştı.

2019'da yargının başına geçti

Reisi, önceki Yargı Başkanı Ayetullah Amouli Sadiq Larijani'nin Hamaney tarafından görevden alınması ve Tarikatın Çıkarları Teşhis Konseyi başkanlığına atanmasının ardından Mart 2019'da boş kalan yargının başına atandı. .

Laricani'nin görev süresi boyunca üst düzey yargı görevlilerine karşı "adli yolsuzluk" soruşturmaları başlatan Reisi, görev süresi boyunca ülkenin en büyük sorunlarından biri olarak kabul edilen yolsuzlukla mücadelenin altını çizdi.

2019'da ABD yaptırım listesine eklendi

2009 yılında siyasi mahkumların infazı ve toplumsal huzursuzluğun bastırılmasındaki rolü nedeniyle Kasım 2019'da ABD tarafından yaptırıma tabi tutulan Reisi, infazlardaki rolü hakkında kamuya herhangi bir açıklama yapmadı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından desteklendiği söylenen İbrahim Reisi ülkenin lideri olarak Hamaney'in yerini aldı.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ ÖLDÜ MÜ?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçirdiği helikopter kazası sonrası yaşayıp yaşamadığı yani vefat edip etmediği merak ediliyor. İran’ın Doğu Azerbaycan Valiliği, "Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kazasıyla" ilgili henüz “olası ölü ve yaralılar” hakkında bilgi veremeyeceklerini açıklarken İran İçişleri Bakanı Vahidi ise Reisi'yi taşıyan uçağına henüz ulaşılamadığını duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin sağlık durumu şu anlık bilinmiyor.

Muhabir: Haber Merkezi