Hatay’dan çıkıp ülke çapında popüler olan çok sayıda yemek tarifi vardır. Bunlardan hamur işleri kategorisinde yer alan biberli ekmek kendine has bir lezzete sahiptir. Hem kahvaltılarda hem ara öğünlerde tüketilmeye uygun olan biberli ekmek damaklarda tat bırakır. Hatay usulü biberli ekmek için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

·         1 tane orta boy kuru soğan

·         Kişniş

·         Çörek otu

·         Kekik

·         Susam

·         Yarım kilo çökelek

·         8 yemek kaşığı biber salçası

·         1,5 bardak zeytinyağı

Hatay usulü biberli ekmeğin hamur kısmı için gerekli malzemeler şunlardır:

·         3,5 su bardağı un

·         1 çay kaşığı maya

·         1 çay kaşığı şeker

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         5 bardak su

Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi Nasıldır?

Baharatlar ve hamur malzemeleri bir araya getirildikten sonra Hatay usulü biberli ekmeğin yapımına hızlı bir şekilde geçilebilir. Biberli ekmeğin en büyük özelliği bol baharat içermesidir. Bu nedenle damak zevkine göre baharat eklenebilse de içinde çok çeşit olmasına özen gösterilmelidir. Hamur yoğurmada deneyimi olan kişiler bu tarifi daha iyi kotaracaktır. Hatay usulü biberli ekmek tarifi şu şekildedir:

Soğuk havalar ve kalp sağlığı: Almanız gereken 5 önemli önlem Soğuk havalar ve kalp sağlığı: Almanız gereken 5 önemli önlem

·         Orta boy kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın. Daha sonra robotla çekin.

·         Robotla çektiğiniz soğanın içine birer kaşık kişniş, çörek otu, kekik ve susam ekleyin. Damak zevkinize bağlı olarak bazı baharatların miktarını arttırabilirsiniz.

·         Soğan ve baharatı el yardımıyla ufalayın.

·         Karışımın içine salçayı ekleyip bir kaşıkla iyice karıştırın. Acı biber salçası olması daha iyi olmasını sağlar. Tercihe bağlı olarak acısız olanı kullanılabilir.

·         Çökeleği bu karışıma ilave edip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. Eğer çökelek yoksa aynı miktarda lor peyniri kullanabilirsiniz.

·         İyice karıştırdığınız malzemelere, 1, 5 su bardağı zeytin yağı ekleyin. Biberli ekmeğin çok yağlı olmasını istemiyorsanız bu miktarı 1 su bardağına düşürebilirsiniz. Daha azını kullanmayın.

·         Malzemeleri bir kere daha homojen kıvama getirip biberli ekmek harcını tamamlayın.

·         Bir miktar su kullanarak mayayı eritin.

·         Eriyen hamurun üzerine un ve tuz ekleyin. Daha sonra elinizle kıvam alana kadar yoğurun.

·         Hamuru ele yapışmayacak bir kıvam aldıktan sonra yoğurmayı bırakın. Ardından folyo ile üzerini kapatın. Bir kenara alıp yarım saat bekletin.

·         Mayalanan hamuru alıp avuç içi boyutunda beze yapın. Bu bezelerin kurumaması içine üzerine kâğıt havlu ya da ekmek bezi koyabilirsiniz. Hamurları bu haliyle 15 dakika bekletin.

·         Avuç içi büyüklüğünde şekil verdiğiniz hamurun üzerine biberli ekmek harcını dökün.

·         Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika boyunca pişirin.

Hatay Usulü Biberli Ekmek Yapımının Püf Noktası Nedir?

Hatay usulü biberli ekmek yapmak için mutlaka biber salçası kullanılmalıdır. Domates salçası tarife bir alternatif olamaz. Sosun içine mutlaka zeytinyağı eklenmelidir. En az 1 su bardağı zeytinyağı eklenmezse biberli ekmek kuru bir yapıya sahip olur. Çökelek bulamayan ya da tadından hoşlanmayan kişiler bunun yerine lor peyniri ekleyebilir. Hamur yapımı ile vakit kaybetmek istemeyen kişilerin fırından 2 adet hazır ekmek hamuru alıp tarifi aynen uygulaması yeterlidir.

Hatay Usulü Biberli Ekmek Yapım Süresi Ne Kadar?

Biberli ekmeğin harcı için 30 dakika harcanır. Buna pişirme süresi eklenirse toplam 45 dakika olur.

Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi Kaç Kişiliktir?

Yukarıdaki tarif birebir uygulanırsa 6 kişilik Hatay usulü biberli ekmek yapılmış olur.

Muhabir: Haber Merkezi