Yaşam

Hatay usulü biber salçası nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları nelerdir?

Hatay denince akla gelen ilk şeylerden biri dillere destan lezzete sahip biber salçasıdır. Yemeklere eşsiz bir lezzet kazandıran bu salça hoş bir aromaya verir. Hatay usulü biber salçasının nasıl yapılacağını tüm püf noktalarıyla beraber sizinle paylaşıyoruz.

Abone Ol

Yemeklere güçlü bir aroma kazandırmak isteyen kişilerin ilk tercihlerinden bir kuşkusuz biber salçasıdır. Özellikle kış için stok yaparken mutlaka biber salçası yapılması mevsim boyunca bu lezzetten mahrum kalmamak adına gereklidir. Yemeklerde acı tadı tercih eden kişilerin kullandığı bu salça özellikle sulu yemeklerde ön plana çıkar. Geniş bir kullanıma sahip olan Hatay usulü biber salçası için gerekli olan malzemeler şunlardır:

·         5 kilogram kırmızı biber

·         500 gram acı sivri biber

·         Kaya tuzu

Hatay Usulü Biber Salçası Tarifi Nasıldır?

Gerekli malzemeler bir araya getirildikten sonra Hatay usulü biber salçasının yapımına geçilebilir. Bu salçayı yaparken ne kadar acı olacağına karar vermek önemlidir. Eğer çok acı olması isteniyorsa belirtilen miktarda acı biber eklenebilir. Fazla acı sevmeyen kişiler salça yapımında acı biber koymayabilir. Damak lezzetine göre biberlerin yapısına karar verilir. Hatay usulü biber salçasının tarifi şu şekildedir:

·         Kırmızı biberleri suda bir güzel yıkayın.

·         Kırmızı biberleri bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye ayırın. Daha sonra tüm çekirdeklerini temizleyin.

·         Biber çekme makinesi ya da kıyma makinesi yardımıyla çekirdeklerini çıkardığınız kırmızı biberleri sıvı hale getirin.

·         Burada isteğe bağlı olarak acı sivri biber eklemesi yapabilirsiniz. Eğer çok acı bir salça istiyorsanız yukarıda belirtilen miktarda acı biberi suda özenle yıkayın. Daha sonra bir bıçak yardımıyla ikiye bölüp tüm çekirdeklerinden ayıklayın. Ardından biber çekme makinesi ile sıvı hale dönüştürün.

·         Masanın üzerine kurulama işlemi için uygun olan geniş bir naylonu serin. Daha sonra sıvı bir hale getirdiğiniz kırmızı biberleri bu naylonun üzerine ilave edin.

·         Güneş gören bir çatıda ya da balkonda bu karışımı bekletin.

·         Kuruma sürecinde her gün düzenli olarak birkaç kere karıştırmayı ihmal etmeyin.

·         Güneş ışığı altında tam olarak kıvam alan biber salçasının içine koruma olması adına kaya tuzu ekleyin.

·         Hazır hale gelen Hatay usulü biber salçasını temiz cam kavanozlara doldurun.

·         İlk kullanımın ardından uzun ömürlü olması için üzerine bir miktar sıvı yağ dökün. Daha sonra buzdolabında muhafaza edin.

Hatay Usulü Biber Salçasının Püf Noktaları Nelerdir?

Hatay usulü biber salçası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kırmızı biberlerin ne zaman toplandığıdır. Biberin iyi bir olgunluğa ulaşması için ağustos ayının ortasında toplanması çok önemlidir. Bol güneş ışığı alan biberin tamamen kırmızı olmasına dikkat edilmelidir. Yeşil alalı biberlerin salça yapımı sırasında kullanılmaması tavsiye edilir.

Diğer önemli püf noktası ise biber salçasını kurumaya bırakırken her gün düzenli olarak karıştırmaktır. Hatay usulü biber salçasının ne çok cıvık ne çok katı olması gerekir. Tuz oranı damak zevkine göre ayarlansa da aşırıya kaçmamak önemlidir. Salça kıvam aldığı zaman güneş ışığından alınıp kavanozlara doldurulması gerekir. Aksi taktirde güneş ışığında fazla kaldığı için kıvamında bozulmalar yaşanabilir.

Hatay Usulü Biber Salçası Ne Kadar Yapılmalıdır?

İhtiyaca ve kullanılan malzemelere göre yapılacak olan Hatay usulü biber salçasının miktarı ayarlanabilir. Yukarıda verilen malzemeler kullanılırsa 1 kilo Hatay usulü biber salçası elde edilir.

Hatay Usulü Biber Salçası İçin Hangi Araç Gereçler Gerekir?

Evde yapılan Hatay usulü biber salçası için biber çekme makinesi, tahta kaşık, cam kavanoz ve güneşe dayanıklı naylon gerekir. Eğer biber çekme makinesi yoksa kıyma makinesi de kullanılabilir.