Çanakkale’nin Biga ilçesinde son 48 saatte aynı noktada 60 depremin meydana gelmesinin ardından gözler uzman isimlere çevrildi. Kentte meydana gelen 60 depremin en büyüğünün 3 oranında olması Biga ilçesini deprem yeri haline getirdi.Bu sarsıntılar “Çanakkale’de yeniden büyük deprem yaşanabilir mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Yaşanan depremler sonrasında akıllara Çanakkale, 9 Ağustos 1912'de Mürefte-Şarköy depremiyle etkilenmişti. O zaman meydana gelen 7.4 depremden sonra bir daha büyük deprem yaşanmamıştı.

Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’in haberine göre Prof. Dr. Süleyman Pampal ile Çanakkale'de deprem olma ihtimalini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Tanju Özcan’dan Sözcü TV’ye tepki: Yayın arasında kovuldu Tanju Özcan’dan Sözcü TV’ye tepki: Yayın arasında kovuldu

DEPREM BU BÖLGEDEN BEKLENİYOR

Çanakkale’nin deprem riskini ve İstanbul üzerindeki etkisini değerlendiren Pampal “Çanakkale bölgesi, Kuzey Anadolu Fayı’nın hem kuzey kolu hem de güney kolu üzerinde meydana gelecek yıkıcı depremlerden kolayca etkilenebilecek mesafede, ikisinin arasında yer alıyor. 1912’de İstanbul yönünde deniz altında da bir kısmı kırılan Ganos Fayı 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Arada 1894’te kırılıp yıkıcı deprem üreten Adalar Fayı ve onun batısında; Silivri açıklarında bulunan Orta Marmara Fayı ya da Kumburgaz Fayı adıyla bilinen ve 1766’da İstanbul’u yıkan depremi üreten fay var ki bu kesim sismik boşluk konumundadır. İstanbul ve Marmara bölgesini tehdit eden asıl kırılma ve deprem de burada bekleniyor” diye konuştu.

BÜYÜK DEPREMLERE AZ KALDI

Çanakkale’deki 3 ve 3’ten küçük depremlere ilişkin de konuşan Pampal şöyle uyardı: Bu küçük depremler bize, 'Büyük deprem yakında gelecek, önleminizi alın. Yapılarınızı depreme dayanıklı hale getirin. Aksi takdirde gelirse bana benzemez, fena yapar demektedir.

Muhabir: Haber Merkezi