Gündem ve gerçekler

Abone Ol

Gündemlerin birbirini ezerek üstünlük sağlamaya çalıştığı bir dönemin tam ortasında gerçeği arıyoruz. Bizim gündemimiz ne? Bize dayatılan gündem ne? Toplumun gündemi ne? Gerçek gündem ne? Gerçek gündem dediğimiz şey kime göre, neye göre gerçeklik kazanıyor? Yoksa herkesin gündemi kendine mi gerçek?

Geleneksel medya ile yeni medya iletişim araçları bir dönem çatışma içerisindeydi. Son yıllarda yeni medya iletişim araçlarının üstünlüğü gözlemlenebiliyor. Özellikle bizim gibi geleneksel medyanın değil de geleneksel medyaya sahip olanların güçlü olduğu ülkelerde yeni medya araçlarının çok daha güçlü ve etkili olduğu açık ve net ortada. İnsanlar hangi TV kanallarının hangi ideolojileri savunduğunu açık ve net gözlemleyebiliyor. Böyle bir durumda herkes kendi görüşüne uygun kanallardan gündemi takip ediyor. Bu durum da aslında duymak istediklerimize kulak vermekten öteye geçmiyor.

Geleneksel medya ve yeni medya araçları tartışmasının içerisinde gözlemlenen en net durumlardan biri de kırk yaş altının artık neredeyse geleneksel medya ile hiçbir bağının kalmamış olması. Hem kendi içinde hem de geleneksel medyayı etkileme anlamında en güçlü sosyal medya kanalı şüphesiz X, eski adıyla Twitter. Artık insanlar X hesapları üzerinden örgütleniyor, yargıyı etkiliyor, gündem belirliyor ve bu gündemler mecburen ana akım medyanın da gündemine taşınıyor. Ana haber bültenleri bile yayın esnasında hashtag belirleyerek X üzerinden takipçi kitlesi oluşturmaya çalışıyor.

Meseleye bu açıdan baktığımızda nereye giderseniz gidin güç sahiplerinin gündem belirlediğini görebiliyorsunuz. Zira X hesabınız ne kadar güçlü ise gündemi etkileme oranınız da o oranda artıyor ya da organize bir ekibiniz varsa birçok hesapla aynı etkiyi yapma şansına sahip oluyorsunuz. Şimdi başta sorduğumuz sorulara dönecek olursak, mesele aslında düşündüğümüzden çok daha karmaşık bir hal alıyor.

Ben rahatlıkla şöyle bir iddiada bulunabilirim: topluma gidip, sizce halkımızın en büyük problemleri nelerdir diye sorduğunuzda karşınıza çıkan ilk on madde ile geleneksel ya da yeni medya kanallarındaki ilk on gündemi karşılaştırdığınızda bariz bir hata olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Şimdi soru şu, topluma gidip sorduğunuzda karşınıza çıkan gündemlerle medya gündemi neden uyumsuzluk arz ediyor? Burada acaba manipülasyon sadece geleneksel medyada değil de aynı zamanda yeni medya kanallarında da mümkün mü? Yoksa, nereye giderseniz gidin gündem belirleme yetkisi sadece güç sahiplerinde mi? Acaba bu hep böyle miydi? Buna belki de bireysel olarak cevap aramak çok daha mantıklı olabilir. Sizin gündeminiz ile medya kanallarının gündemi örtüşüyor mu?

Eğer örtüşmüyorsa başka soruları da eklemek lazım. Acaba bizi gerçek gündemlerden uzaklaştırmak isteyenler mi var? Görmememiz gerekenleri gizleyenler, gündem olmayan şeyleri gündem yapanlar mı var? Gündem olan konularla istatistikleri ve toplum gündemini karşılaştırdığımızda da şüpheler fazlasıyla artıyor. Şurası açık ve net ki şüphelenmeden, soru sormadan, size dayatılan gündemleri reddetmeden, araştırmadan, ehil kişileri takip etmeden hakikate ulaşmak mümkün değildir. Teslim olanların hakikati bulduğu görülmemiştir.