Gündem

Genel af bekleyenlere son dakika: Af çıkacak mı sorusu yanıt buldu

Ceza hukukçusu Ersan Şen'in önceki tahminlerine göre, genel af bekleyenler için heyecanlı günler yaklaşıyor. 29 Ekim 2023 tarihine kadar genel af açıklamasının yapılması bekleniyordu ancak o haber gelmedi. Af yasasının detayları ve kimleri kapsayacağı soruları gündemi meşgul ediyor. Mahkum ve ailelerinin dikkatle takip ettiği süreçte, Türkiye'nin 100. yılında genel af olasılığı da konuşuluyor.

Abone Ol

Genel af beklentisiyle 29 Ekim 2023 tarihi geçmesine rağmen kritik duyuru yapılmadı. Ceza hukukçusu Ersan Şen'in önceki açıklamalarına göre, genel affın çıkıp çıkmayacağı belirsizliğini korurken, 7. Yargı Paketi'nde genel af konusu da tartışılıyor. Mahkumlar ve aileleri bu süreci titizlikle izliyor.


AF VAR MI, ÇIKACAK MI?

Hükümetten kapsamlı bir genel af bekleyen mahkum ve mahkum yakınlarını sevindiren haber geldi. Sözcü TV yayınında konuşan ünlü hukukçu Ersan Şen'den olay olacak iddialar geldi. Türkiye'nin 100'cü yılı olmasından dolayı genel af çıkmasını bekleniyor.

"Genel af çıkacak mı?" sorusuna yanıt veren Şen, şu ifadeleri kullandı:

"Af çıkacak ben size söyleyeyim. Ama özel olacak ama genel ya da 3. tip denilen ceza indirimi şeklinde ancak bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi'ne bu mesele gidecek. Af düzenlemesinin kapsamı genişler mi bilinmez, geçmişte örnekleri oldu Rahşan Affı zamanında.

Şunu net söyleyebilirim ki, 29 Ekim 2023 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti bir af düzenlemesi görecek.


AF KONUSUNDA DEĞİNMİŞTİ

2023 yılının ilk haftalarında televizyon ve ajansların Ankara temsilcileri ile buluşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan merakla takip edilen genel af konusuyla ilgili soruya net bir yanıt vermişti.

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde herhangi bir infaz yasası düzenlemesinin gündemde olup olmadığı sorusuna yanıt veren Adalet Bakanı, 'Herhangi bir infaz düzenlemesi çalışması yok' ifadelerini kullanmıştı.

Orada ifade edilen şey genel af. Üç üniversiteden hizmet alındı. Bu hizmet alındıktan sonra bürokrasi de bu raporları aldı, değerlendirdi. Tabii bu işte yasa öncesi ve yasa sonrası bir tür aslında.

Nasıl diyelim, toplumsal yaşama bu insanlar dahil edilirken, işte en çok hangi konularda suç işlenmiş, o zeminler nedir? O zeminleri ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan, genel olarak böyle sosyolojik raporlar bunlar.

Sosyolojinin ağırlıkta olduğu bu bilimsel raporlarda bu zeminleri daraltmak, suç işleme oranı düşürmek için tedbirler var. Bu nedenle şimdi hükümetin ortaya koymak istediği şey şekillendi.

Bürokrasi yasa metnini oluşturmak üzere, oldu-bitti anlamında da görebilirsiniz. Her an ufak tefek değişikliklerle bu, Sayın Cumhurbaşkanına sunulacak.

Sarıgül, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlandığını ancak Cumhuriyet'in anlam ve ruhuna uygun bir kutlamanın yapılmadığını belirtti.

21 yıldır ülkeyi yönetenlerin Cumhuriyet'in 100. yılını kendi propagandalarını yapmak için kullandığını ileri süren Sarıgül, "Cumhuriyetimizin 100. yılında yeni bir sayfa açalım.

Cumhuriyetimizin 100. yılı birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmemize vesile olmalıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılı, bozulan kardeşlik hislerini onarmaya birbirimize daha sıkı sarılmaya vesile olmalıdır.

Cumhuriyetimizin 100. yılı yepyeni umut dolu bir başlangıç yapmaya temiz bir sayfa açmaya vesile olmalıdır." ifadelerini kullandı.

'Tüm partilere sesleniyorum...'

CHP'li Sarıgül, Cumhuriyet'in 100. yılının toplumsal barışa vesile olması gerektiğini dile getirerek, "Tüm siyasi partilere sesleniyorum; Tıpkı 10. yılı, 50. yılı gibi Cumhuriyetimizin 100. yılı içinde bir af çıkaralım. Devletimizin güçlü ve adil olduğunu, vicdanlı, şefkatli ve merhametli olduğunu gösterelim. Cumhuriyetimizin 100. yılı toplumsal barışa vesile olsun." dedi.

Meclis açılır açılmaz hatta olağanüstü toplantı ile Meclis'i toplayacaklar. Eğer bu metni oluşturamazlarsa komisyon çalışması olacak. Komisyon şu anda hemen hemen şimdiden zaten belli gibi.

Bu komisyonda yer alacak partilerin tüm üyelerinin ismi belli değil ama hangi partinin ne kadar üye vereceği belli. Hükümet bunu tasarlamış, bu çalışmanın komisyonda ne zamana kadar tartışılacağını ve sonuç alınacağını da hesap ederek büyük olasılıkla toplantıya çağırıp bir ekimde görüşmelere başlamak istiyor."

Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.

Görüşülen teklife göre kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini çeken ve istenen şartları sağlayan hükümlüler açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi