8. Yargı Paketi'nin genel affı kapsayıp kapsamadığı merak konusu olurken, son dakika haberlerine göre af yasasında belirtilen şartlar da dikkat çekti. İşte, af yasasının detayları ve son durum...


8.YARGI PAKETİ'NDE AF VAR MI?

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 8’inci yargı paketinde mahkûmların disiplin suçlarına af getirilmesi gündeme geldi. Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’ne göre cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “ iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahip bulunuyor.

Cezalarının toplamı 10 yıl veya yukarı olan hükümlüler ise toplam cezalarının onda birini herhangi bir cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverme süresine 7 yıl veya daha az kalması şartıyla açık cezaevine ayrılabiliyor.


AF ÇIKACAK MI?

Müebbet hapse mahkûm olanlar ve nitelikli hırsızlık, yağma, uyuşturucu alım-satımı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma gibi suçlardan ceza alanlar, koşullu salıverilmelerine 5 yıl kala; cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşe karşı işlenen kasten öldürme veya kasten yaralama veya eziyet suçlarından mahkûm olanlar ise koşullu salıverilme tarihlerine 3 yıl kala açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olabiliyor.

Kapsamlı Torba Yasası'nın getirdiği yenilikler arasında en çok konuşulan konulardan biri de 2024 İmar Barışı. Resmi Gazete'nin son sayısında yer alan bilgilere göre, yasa tasarısı, imar düzenlemeleriyle ilgili önemli maddeler içeriyor.

Vatandaşların gözü kulağı Meclis'ten gelecek haberlerde. Özellikle de yapı kayıt belgesi alarak mülk satışı yapma imkanı, ev sahipleri ve müteahhitler tarafından merakla bekleniyor.

Cezasızlık algısını ortadan kaldıracak bir çalışma olacağı Bakan Tunç tarafından duyurulmuştu. Af beklentisi ile yeni yargı paketi araştırmaları sürerken Bakan Yılmaz Tunç konu hakkında açıklamada bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk canlı yayınında yeni yargı paketine dair son durumu açıkladı. Tunç 8. Yargı Paketi'ne dair, "Takvim çok uzamaz.

Seçim takvimi içerisindeyiz şu anda ama Meclis seçim için tatile ayrılmadan, ara vermeden, şubat sonu gibi, marta kalmaz, şubat ortaları gibi Meclis'te görüşülür." dedi.

Bakan Tunç, paketle ilgili çalışmanın taslak aşamasında olduğunu, yakın zamanda TBMM'de milletvekillerine sunulacağını bildirdi.

Bakan Tunç, kendisine sorulan "8. Yargı paketinde af var mı?" sorusuna, vatandaşlara açık uçlu bir cevap verdi:

Bakan Tunç af sorusuna, "Afla ilgili bir husus gündemde değil şu anda." cevabını verdi. Ocak ayı sonu olmasa da Şubat - Mart ortaları tekrar bu konu gündeme gelecek iddiaları günyüzüne çıkıyor.


BAKAN TUNÇ’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA:

Düzenlemeden terör, darbe ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hükümlü bulunanların ise faydalanamayacağı aktarılıyor.

Bakan Tunç, Ankara'daki bir otelde düzenlenen '7'nci Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Tunç, 2023 yılının sonuna yaklaşırken bir yandan geçen yılın muhasebesini yaptıklarını, diğer yandan da Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda adaletin yüzyılı, haklının yüzyılı yapmak için Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nı hazırlamaya devam ettiklerini belirterek, "Tüm hedefimiz; güven veren, erişilebilir bir adalet sistemini tahkim ederek, milletimizin yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya taşımaktır" dedi.


KISA SÜREDE FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ

Güven veren ve erişilebilir adalet için gerçekleştirdikleri en önemli reformlardan birinin Bölge Adliye Mahkemeleri'nin kurulması olduğunu söyleyen Bakan Tunç, "20 Temmuz 2016 tarihinde Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirdik ve ihtiyaç doğrultusunda sistemi güncelledik.

Suriyeli işçileri giden tekstilci isyan etti: Ne olacak şimdi? Suriyeli işçileri giden tekstilci isyan etti: Ne olacak şimdi?

Adli yargıda, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz istinaf mahkemelerinin sayısını, 2017'de Bursa ve Adana, 2018'de Konya ve Sakarya, 2019'da ise Diyarbakır, Van, Trabzon ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 15 bölgeye çıkardık.

2022'de ise Denizli, Malatya ve Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemelerini kurarak sistemi daha da güçlendirmek için bir adım daha attık. Yeni kurduğumuz bu mahkemeleri de kısa sürede faaliyete geçireceğiz.

İdari yargıda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Konya, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere 7 bölgede faaliyete geçirdiğimiz Bölge İdare Mahkemelerinin sayısını, 2020'de Adana ve 2021'de Bursa Bölge İdare Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 9 bölgeye çıkardık" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi