Kültür & Sanat

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'nin 10. yarın başlıyor

Abone Ol

Türk tiyatrosunun önemli isimlerini ve eserlerini konuk eden "10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarın başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının yanı sıra Türk Hava Yollarının katkılarıyla düzenlenen festivalde Devlet Tiyatroları, İBB Şehir Tiyatroları ve birçok özel tiyatro tarafından sahneye konulması planlanan 25 oyun, seyirciyle buluşacak.

Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, festivale ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerini Frankfurt’un Türkçe konuşan tiyatrosu olarak tanımladıklarını belirterek, "Frankfurt’ta Türk dilinde ve aynı zamanda Almanca üst yazı tekniği kullanarak Türkçe tiyatronun Avrupa’da yaygınlaşmasını, Türk tiyatrosunun geldiği noktaları, çağdaş sanat anlayışımızı Avrupalı Türklere, Avrupalılara ulaştırıyoruz. Burada da zaten Almanca üst yazı tekniği kullanarak alt yazılı film izler gibi üst yazılı tiyatro izliyorsunuz. Alman seyircilerden, 'Türkçe ne kadar estetik bir dilmiş, çok güzel oyunlar izledik.' diye yorumlar geliyor. Türk tiyatrosunu da bu arada Avrupalılar tanımış oluyor." dedi.

Frankfurt’ta Türkçe ve Almanca bilen her milletten insanın yaşadığının altını çizen Kellecioğlu, şunları kaydetti:

"Yunan kökenli ya da Afrikalı, ABD'li arkadaşlarımız, dostlarımız gelip oyunlarımızı izleme fırsatı buluyor. Tabii ki kendi vatandaşlarımızın yoğunlukta olduğu etkinlikler oluyor. Çünkü onların sevdiği sanatçılar, hasret kaldıkları Türk tiyatrosu, kendi kültürleri ve sanatlarıyla buluşup heyecan yaşıyorlar. Sadece Frankfurt’tan değil Avrupa’nın diğer şehirlerinden de akın akın festivali takip etmek için kamp kuran topluluklar olduğunu gözlemliyoruz. Hollanda, Belçika, Avusturya, Kopenhag’dan misafirlerimiz oluyor. Bir hafta boyunca konaklıyor ve festivali takip ediyorlar. Hakikaten Avrupa’nın tek Türk tiyatro festivali ve 10. yılımıza çok şükür ulaştık."

- Haldun Dormen, Ayla Algan, Tamer Levent ve Ayşenil Şamlıoğlu festivalin onursal başkanları

Kamil Kellecioğlu, festivalin onursal başkanları Haldun Dormen, Ayla Algan, Tamer Levent ve Ayşenil Şamlıoğlu'nun Türk tiyatrosunun duayenleri olduğunu söyleyerek, "Ben onlara kare as diyorum. Dördünün geldiği zaman da oldu ama biri gelmezse diğeri, ikisi, üçü, sağlık durumlarına göre geliyor. Allah sağlıklı uzun ömür versin hepsine, gelip buraya katılıyorlar. Bir defasında Ayla abla sahnede, ‘Keşke Muhsin Ertuğrul yaşasaydı ve Türk tiyatrosunun Avrupa’da geldiği noktayı görseydi.' demiş ve tüm salonu duygulandırmış dakikalarca alkış almıştı. Hiç unutmadığım anlardan birisidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk tiyatrosunun çok güzel, farklı ve ayrıcalıklı özellikleri olduğunu dile getiren Kellecioğlu, "Bunu Avrupa’ya taşıdıkça, Avrupalılar keşfettikçe Türkçenin özellikleri de farklı dünyalara dokunarak yaygınlaşıyor. Türkiye’den tiyatrocularımız geldiğinde, burada yaşayan gençlerimiz, burada doğup büyüyen çocuklarımızla ilgili gözlemlerini de paylaşıyor. Her geldiklerinde, 'Çocuklar size daha çok destek olmamız, buralara daha çok gelmemiz, buraları boş bırakmamamız gerekiyor.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Kellecioğlu en iyi oyunları seçtiklerini sözlerine ekleyerek, "Devlet Tiyatrolarımız, İstanbul Şehir Tiyatrolarımız, onca insan, onca emek var festivalde. Yaklaşık 7-8 ay sürüyor festivalin hazırlığı. Arkamda 20-25 kişilik burada yaşayan, burada doğup büyümüş gençlerimizden oluşan çok naif, dinamik ve tiyatro sevdalısı arkadaşlarımla bu yolculuğu 10. yılına getirdik. Bu günleri gördük." diye konuştu.

- "Zihni Göktay'ın varlığı yeter"

Festivale katılacak usta oyuncu Zihni Göktay'a da değinen Kellecioğlu, şöyle devam etti:

"Zihni Göktay’ın varlığı yeter. O benim için çok ayrı bir yerde duruyor. Çünkü Zihni ağabey ikinci festivalimize Cibali Karakolu oyunu ile gelmişti. Zihni Göktay bu yıl sahneye yeni bir oyun koydu İstanbul Şehir Tiyatrolarında, 'Gidiş Dönüş Moskova' diye. Bu oyunda başrol oynuyor. Bir sonraki gün de Zihni ağabey ile halk buluşması yapıyoruz. Buluşmanın adı da 'Zihnimdekiler'. Çok güzel ve keyifli bir buluşma olacak. Tuluat ustaları kalmadı nerdeyse. Zihni abi bizim için o kadar kıymetli ki. Bu festivalde olması bizi ayrıca heyecanlandırıyor."

Festivalde, "Uçurtmanın Kuyruğu", "Gidiş Dönüş Moskova", "Bir Gün Ayakkabımın Teki", "Güne Bakan Cam Kırıkları", "Nöro Oyun-Beyin Show" "Şatonun Altında", "Kelepçe Kullanma Kılavuzu", "Eyvah Nadir" ve "Tatavlada Son Dans" oyunları sahnelenecek.

Oyunlarla ilişkin detaylı bilgiye "tiyatrofrankfurt.com" adresinden ulaşılabilecek. Festival 4 Haziran'da sona erecek.