Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve bu kapsamda sosyal desteğe ihtiyacı olan kişilerin her an yanında olan kamu kurumları, düzenli nakdi yardımlar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yardım eden kamu kurumlarından biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü de nakdi yardım gerçekleştirmeye bu yıl da devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan nakdi yardımlardan biri de fakirlik yani muhtaçlık aylığı oluyor.
Türkiye’de yaşayanlara maddi olarak birçok alanda destek olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, aynı zamanda bazı şartları sağlayan kişilere fakirlik aylığı da bağlıyor. Belirli şartları sağlayan kişilerin bazı evrakları teslim ederek başvuru yapmasının ardından bağlanan bu aylığın 2024 yılı şartları ve tutarı da belli olmuş bulunuyor. Peki fakirlik aylığına kimler başvurabilir? İşte fakirlik aylığı şartları, evrakları 2024…
FAKİRLİK AYLIĞINA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen maaş türlerinden biri olan fakirlik aylığı, belirli şartları sağlayan kişilere, bu şartları sağlamaya devam etmeleri süresince ödeniyor. Bu kapsamda fakir aylığına başvuru yapabilecek iki ayrı kesim Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş bulunuyor. İşte fakirlik aylığından yararlanabilecek olanlar:
- Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
- Yüzde 40 ve üzeri engelli olan muhtaç bireyler

FAKİRLİK AYLIĞINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?
Fakirlik aylığından yararlanabilmek için sadece Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün belirlediği yetim olmak ya da engelli olmak şartı yetmiyor. Aynı zamanda bu kişilerin taşıması gereken birtakım şartlar da bulunuyor. İşte fakirlik aylığından yararlanma şartları:
- Sosyal güvencesi bulunmamak
- Herhangi bir gelir veya aylık alıyor olmamak
- Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olmak
- Gelir getirici taşınır ve taşınmaz mala sahip olmamak ya da sahip olunması halinde bu mallardan gelecek olan gelirin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce her yıl belirlenen aylık ortalama geliri geçmemesi.
FAKİRLİK AYLIĞI İÇİN GEREKLİ BELGELER HANGİLERİDİR?
Kişilerin fakirlik aylığından yararlanabilmesi için birtakım şartları yerine getiriyor olması gibi bazı belgeleri de başvuru esnasında teslim etmesi gerekiyor. Bu kapsamda özellikle iki belge talep eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu belgeleri bildirmiş bulunuyor. İşte fakirlik aylığı için gerekli belgeler:
- Fakirlik aylığı başvuru formu
- Engelliler için engeli açık bir şekilde gösteren sağlık raporu
FAKİRLİK AYLIĞINA NASIL VE NEREDEN BAŞVURU YAPILIR?
Muhtaç aylığı ya da fakirlik maaşı olarak da bilinen bu sosyal destek ödemesi kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmak gerekiyor. Maaş talebinde bulunan kişilerin kurumdan edinebileceği başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bölgedeki müdürlüğüne şahsen ya da posta yoluyla iletmesi şart koşuluyor. Engelli olan kişilerin bu başvuru formuna engelli oranını gösteren sağlık raporunu da eklemesi gerekiyor. Başvurular sadece ikamet edilen ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınabiliyor.

FAKİRLİK AYLIĞINA NE KADAR, KAÇ TL 2024?
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ödediği fakirlik ya da muhtaçlık maaşı tutarı, her yıl kurum tarafından belirleniyor. Bu kapsamda 2024 yılında muhtaç engelliler ile yetim çocuklarına ödenecek olan aylık maaş tutarı belirlenmiş bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bildirdiğine göre 2024 yılı için bu kişilerine her birine aylık olarak 4 bin 763 lira 63 kuruş ödeme yapılıyor.
FAKİRLİK AYLIĞI HANGİ ŞARTLARDA KESİLİR?
Aylık alanların Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün belirlenen birtakım haller kapsamına girmesi durumunda ödenen bu aylık kesiliyor. İşte fakirlik aylığının kesildiği haller:
- Aylık alan kişinin vefatı
- Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması ya da
- Kişinin devletçe bakım altına alınması
- Yetim erkek veya kız çocuğunun 18 yaşını aşması (Örgün lise ve dengi öğrenim gören çocuklar için bu yaş 20, örgün yüksek öğrenim gören çocuklar için ise bu yaş 25)
- Kişinin üzerine kayıtlı lüks araç tespiti ya da aracın kasko değerinin muhtaç aylığı miktarının 170 katını geçmesinin tespit edilmiş olması.