Naci Görür'den çok önemli açıklamalar! İstanbul depreme hazır mı? Naci Görür'den çok önemli açıklamalar! İstanbul depreme hazır mı?

Saksıda bitki yetiştirmek doğayı seven kişiler için vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Ev ortamında yetiştirilen bitkiler arasında limon da bulunur. Büyük bir C vitamini deposu olan limonu saksı içinde yetiştirmek son derece kolaydır. Evde saksı içinde limon yetiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin;

Çekirdek Temizleme: Saksıya limon ekmenin ilk yolu çekirdekten geçer. Bu yöntem için sağlıklı bir limondan çekirdek almak gerekir. Limonun çekirdekleri ayıklandıktan sonra dış zarından temizlenir. Limonun çekirdeği kuru bir mısır gibi görünmelidir. Çekirdeği elde edince sonraki kısma geçilir.

Ortam Hazırlama: Çimlenmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyan limon çekirdeği için uygun şartlar hazırlanmalıdır. Bunun için ilk olarak kâğıt havlu gerekir. Sprey şişe yardımıyla bu kâğıt havluya bir miktar su sıkılır. Ardından ıslatılan bölgenin içine limon çekirdeği konur. Daha sonra katlanan kâğıt havluya nemli kalması için biraz daha su sıkılır. İşlem bittikten sonra kâğıt havlu poşetin içine konur ve çimlenmesi beklenir.

Süreyi Tamamlama: Limonun çimlenmesi için geçmesi gereken süre 10 gündür. Bu süreç içinde poşetin karanlık bir ortamda muhafaza edilmesi önemlidir. Bir terslik yaşanmazsa belirli sürenin ardından limon çekirdeği yeşermeye başlar.

Saksıya Ekme: Çimlenen limon çekirdeğini vakit kaybetmeden orta boylu bir saksıya taşımak gerekir. Bu işlem için saksının yarısı toprakla doldurulur. Çekirdek saksıya yerleştirilirken yeşil kısım toprağa yakın olmalıdır. Toprak atma işlemini yaparken çekirdeğin hava almasına müsaade edilmelidir. Yüzey çok kapanmayacak şekilde saksıya ekme işlemi tamamlanır.

Saksıya Ekilen Limon Ne Zaman Yeşerir?

Evde limon yetiştirme adımları uygulandıktan sonra saksıdaki bitkinin yeşermesi yaklaşık olarak 1 ayı bulur. Büyümeye ve yaprak vermeye başlayan limon çekirdeğinin bakımı çok iyi yapılmalıdır. Yeşeren limonun saksısı gerekirse daha büyük bir taneyle değiştirilebilir. Günlük bakım ve kontrolün ihmal edilmemesi bitkinin sağlığı için gereklidir.

Limon Saksısı Nasıl Seçilmelidir?

Evin içinde ya da balkonda yetiştirilen limon için ideal saksı boyutu 15 litre büyüklüğündedir. Bu boyuttaki bir saksı bitkinin köklerinin güçlenmesi için alan tanır. İyi görünmesi açısından dekoratif orta boy saksılar tercih edilebilir. Limon kökünün nefes alması adına delikli saksı dibi satın alınmalıdır.

Limon Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Doğru toprak seçimi limonun hızlı büyümesi ve yüksek besin değerlerine sahip olması açısından son derece önemlidir. Limon için en uygun toprak tipi yüzde 90 torf içerikli olandır. Toprağın organik gübre içermesi fidenin sağlıklı büyümesi için uygun olur. Kil ve humus oranı bakımından zengin olan Akdeniz toprakları limon yetiştirmek için birebirdir.

Limon Nasıl Sulanmalıdır?

Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişen limon nemli ve sıcak havaları sever. Evde yetiştirilen limon için de aynı ortamı sağlamak gerekir. Limon bol su ister. Eğer yeteri kadar su alamazsa acı bir tada sahip olur. Yaz ve ilkbahar ayları limonun en çok su tükettiği zamanlardır. Sularken aşırıya kaçmak bitkiyi çürütür. Sulama yaparken toprağın çamurlaşmamasına dikkat edilmelidir.

Limon Hangi Sıcaklıkta Yetiştirilmelidir?

Sıcak havaları çok seven limon 45 derecede bile dayanma gücü gösterir. Ev ortamında yetiştirilen limonun 12 ile 23 derece arasında durması sağlığı için yeterlidir. Eğer sıcaklık -8’den daha az olursa limon büyük bir hızla çürür.

Muhabir: Haber Merkezi