Yaşam

Ev usulü kokoreç nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Sokak lezzetleri denildiğinde ilk akla gelen her zaman kokoreç oluyor. Geniş bir hayran kitlesine sahip olan kokoreci hiç evde yapmayı denediniz mi? Cevabınız ‘hayır’ ise bu tariften sonra hemen deneyeceksiniz!

Abone Ol

Ülkemizde en çok tüketilen sokak lezzetleri arasında yer alan kokorecin namını duymayan yoktur. Öyle ki zamanında adına şarkılar bile bestelendi… Kokoreç tüketmeyi sevenler günün her saatinde bu eşsiz lezzet için kendilerine zaman ayırabilir. Peki dışarda yediğiniz kokoreci evinizde yapmayı hiç düşündünüz mü? Hem de aynı tat ve lezzeti elde ederek…

Sizler için derlediğimiz ev usulü kokoreç tarifi ile artık kokoreç yemek için farklı yerlere gitmek zorunda kalmayacaksınız. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için evinizin mutfağında hazırlayabileceğiniz kokoreç ile canınız ne zaman bu lezzeti çekse hemen kolları sıvayarak hazırlığa başlayabileceksiniz. Oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğini ev usulü kokoreci ekmek arasında afiyetle tüketebilirsiniz.

Ev Usulü Kokoreç İçin Gerekli Malzemeler

Evinizde kendi ellerinizle hazırlayacağınız kokoreç sadece bir saat içerisinde yenmeye hazır olacak. Ev usulü kokoreç hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

* 1 kg kuzu işkembe

* 2 adet acı biber

* 3 adet domates

* 2 çay kaşığı kekik

* Karabiber

* Pul biber

Ev Usulü Kokoreç Nasıl Hazırlanır?

Ev usulü kokoreç hazırlamak için ilk olarak kasaptan satın alınan kuzu işkembenin özenle temizlenmesi gerekir. Temizleme işleminden sonra dilerseniz kuzu işkembeyi kuşbaşı halinde doğrayarak ya da bütün halinde düdüklü tencereye yerleştirin. Düdüklü tencere ile daha hızlı ve kolay bir pişme süresi elde edileceği için düdüklü tencere kullanımı tavsiye ediliyor. Sizler dilediğiniz farklı bir tencere içerisinde de pişirme işlemini yapabilirsiniz.

Düdüklü tenceredeki işkembenin üzerine çıkacak kadar su ilave ettikten sonra ortalama olarak kırk beş dakika kaynatın. Ardından pişen işkembeyi bütün halinde haşladıysanız kuşbaşı olacak şekilde doğrayın ve sıvı yağ eklediğiniz tavda kavurmaya başlayın. Bu aşamada işkembeler hafif hafif patlamaya başlayacaktır. Patlama seslerinden robottan geçirilmiş olan domatesleri ve damak tadınıza göre çoğaltabileceğiniz baharatları tavaya ilave edin. Domatesler ile işkembe kıvamını aldıktan sonra tavayı ocaktan alın.

Hazırladığınız kokoreci ekmek arasına ekleyerek servis edebileceğiniz gibi tabakta servis etmeyi de tercih edebilirsiniz.

Ev Usulü Kokoreç Yapmanın Püf Noktaları

Evde kokoreç yaparak dışarıda tüketilen kokoreçlerin tadını elde etmek için bazı püf noktalarının bilinmesi ve bunlara göre hazırlıkların yapılması gerekir. Evde kokoreç yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

* Tercih edilecek olan kuzu işkembesinin altı aylık süt kuzusundan olmasına dikkat edin

* İşkembeyi bir süre süte yatırıp dinlendirdikten sonra pişirme aşamasına geçerseniz daha lezzetli bir tat elde edilecektir

* Tercih edilecek kekiğin özel olması elde edilecek lezzeti arttıracaktır. Bunun için özel Asos kekiğini tercih edebilirsiniz

* Pul biberin de kekik gibi özel olmasına dikkat edin

* İyi temizlenmeyen işkembe pişme sırasında oldukça kötü bir kokunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle ev usulü kokoreç yaparken işkembenin çok iyi temizlenmesine özen gösterilmelidir

Bir Porsiyon Kokoreç Kaç Kalori?

Hemen hemen herkesin severek tükettiği bu kokoreç tarifi ile ortalama olarak altı kişiye yetecek porsiyonlar elde edilebilir. Daha fazla kokoreç hazırlamak için malzemeleri sistematik olarak arttırabilirsiniz. Temizlik aşamasından sonra ortalama olarak bir saat gibi kısa sürede hazırlanan kokorecin yanında turşu, ayran ya da şalgam suyu tercih edilebilir. Bir porsiyon kokorecin sahip olduğu kalori oranı ise 250 gram baz alındığında 215’tir.