ETİN KİLOSU DÖRT HANELİ SEVİYELERE ULAŞACAK
2024 yılının son günlerine yaklaşırken, gıda fiyatlarındaki artış gündemin en sıcak konuları arasında. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur’un açıklamalarına göre, kırmızı etin kilosu 2025’te dört haneli seviyelere ulaşacak. Şu anda marketlerde bin 200 lira civarında olan fiyatların daha da artması bekleniyor. Bu durum, tüketiciler için kırmızı ete erişimi iyice zorlaştırabilir.
KASAPLARIN ELİ KOLU BAĞLI DURUMDA
Saruhan Yağmur, yüksek fiyatların temel nedenleri arasında Et ve Süt Kurumu'nun politikalarını gösterdi. Kurumun, kasaplara et sağlamayıp marketlere yönelmesi, kasapların elini kolunu bağlamış durumda. Yağmur bu konuda, “Et ve Süt Kurumu sakatat da dahil hiçbir ürününü bize vermiyor. Marketler ise düşük fiyata aldıkları eti pahalıya satıyor,” dedi.
Hali hazırda ciğerin kilosu 750 TL’ye çıkmışken, Şubat veya Mart aylarında bu fiyatın 1000 TL’yi geçmesi öngörülüyor.
AÇIKLASINLAR Kİ VATANDAŞ RAHAT ETSİN
Başkan Yağmur, Tarım ve Orman Bakanlığı’na eleştirilerini de iletti. Bakanlığın, marketlerden alınan et numunelerinin analiz sonuçlarını paylaşmadığını belirterek, "Bu sonuçları açıklasınlar ki vatandaş rahat etsin," dedi. Vatandaşlara ise, güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmaları konusunda çağrıda bulundu.
ESNAFA DESTEK VERİLMELİ
Artan fiyatlar karşısında vatandaşların bilinçli seçimler yapması gerektiğini ifade eden Yağmur, tüketicilerin özellikle tanıdıkları ve güvendikleri esnafları tercih etmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, bu konuda yetkililerin esnafa destek vermesi gerektiğini söyledi.