Yaşam

Erzincan Usulü Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Farklı birçok yemek gibi yoğurt çorbası da yöreden yöre değişik yapım aşamalarına sahip olabiliyor. Genel olarak Tokat ve Amasya’da yapılan yoğurt çorbası, ayran aşı çorbası olarak da bilinmektedir. Yaz aylarının vazgeçilmesi olan ayran çorbası ya da yoğurt çorbası, farklı bakliyatların katılması ile elde edilir. Soğuk olarak tüketilebilen bu çorba, yaz aylarında tüm öğünlerde tercih edilebilir.

Yoğurt çorbası soğuk olarak tüketildiği gibi sıcak olarak da tüketilebilir. Ayrıca yoğurt çorbasının içerisine köfte ilave ederek oldukça farklı bir tada sahip olması da sağlanabilir. Bu çorbaya bazı yörelerde köfteli ayran aşı adı verilirken, Erzincan’da yoğurt çorbası adı veriliyor. Tek başına oldukça doyurucu olan yoğurt çorbasını kolay bir şekilde yapabilir ve akşam yemeği vaktinde sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Erzincan Usulü Yoğurt Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeler

Erzincan usulü yoğurt çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

* 1 su bardağı erişte

* 200 gram dana kıyma

* 2 su bardağı yoğurt

* 2 çorba kaşığı un

* 1 tatlı kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

* 7 su bardağı su

* 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı

* 1 tatlı kaşığı kuru nane

Erzincan Usulü Yoğurt Çorbasının Hazırlanışı

Erzincan usulü yoğurt çorbasını hazırlamak için ilk olarak kıymanın içerisine tuz ve karabiber ilave edilmeli ve ardından yoğrulmalıdır. Yoğrulan kıyamdan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Tüm kıyma bitene kadar aynı işleme devam edilir ve hazırlanan tüm köfteler, kaynatılan suyun içerisine atılır. Köfteler ile beraber eriştelerde kaynar suya ilave edilir. Köfte ve erişteler pişerken bir yandan yoğurt içerisine kaynayan sudan azar azar ilave edilir ve yoğurdun açılması sağlanır. Daha sonra açılan yoğurtta tencereye ilave edilir. Yoğurt eklendikten sonra bir süre karıştırılmaya devam edilir ve Erzincan usulü yoğurt çorbası hazırlanmış olur. Çorbayı servis etmeden üzerine eritilmiş tereyağı ve nane ilave edilebilir.

Erzincan Usulü Yoğurt Çorbasının Püf Noktası

 Erzincan usulü yoğurt çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yoğurdun kesilmemesidir. Bunun için köfte ve eriştelerin pişirildiği sudan azar azar yoğurda eklenmesi gerekir. Aynı zamanda yoğurt kaynayan suya eklenirken de kesilebilir. Bunun için de sürekli olarak karıştırmaya devam edilmelidir. Bu aşama, yemeklerin terbiyesinin hazırlanması ve yemeğe dahil edilmesi gibi düşünülebilir.

Erzincan Usulü Yoğurt Çorbasının Yanına Ne Yakışır?

Akşam yemeği ya da öğlen yemeği için tercih edilen yoğurt çorbası, oldukça kısa sürede servise hazır hale gelir. Bu tarif ile ortalama olarak altı porsiyon Erzincan usulü yoğurt çorbası elde edilebilir. Çorbanın hazırlık süreci yirmi beş dakika gibi bir süre alırken, pişirme süresi ise ortalama olarak otuz dakikadır. Akşam yemeği için karar verilen Erzincan usulü yoğurt çorbasının yanına hangi yemeklerin yakışacağını düşünenler için alternatif bazı seçenekler hazırladık. Bu seçenekler arasından damak tadınıza en uygun olanı seçerek, akşam yemeği için menünüzü tamamlayabilirsiniz. İşte Erzincan usulü yoğurt çorbasının yanına yakışacak bazı alternatifler;

* Fırında patatesli et yemeği

* Arpa şehriye pilavı

* Fırında mücver

* Fırında ciğer sote

* Zeytinyağlı imambayıldı

* Etli buhara pilavı

* Garnitürlü Hasanpaşa köfte

* Köz patlıcanlı gavurdağı salatası

* Bulgurlu pirinç pilavı

* Tavada tavuk şiş