Son günlerde art arda meydana gelen depremler, Ege Denizi'nde tsunami riskini gündeme getirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bölgedeki riskli alanları belirleyerek detaylı bir harita üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Santorini çevresindeki depremler tehlike sinyali veriyor
28 Ocak'tan bu yana Santorini Adası çevresinde yoğun sismik hareketlilik yaşanıyor. Uzmanlar, bu hareketliliğin Ege kıyılarında deniz taşkınları ve tsunami riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle Türkiye'nin güney kıyıları ve Yunan adaları, olası bir tsunami durumunda büyük tehdit altında bulunuyor.
Riskli bölgeler metre metre belirlendi
Doç. Dr. Özçelik ve ekibi, tsunamiye karşı en riskli bölgeleri belirlemek için detaylı bir çalışma yürütüyor. Hazırlanan haritada, İzmir, Kuşadası, Güllük Körfezi, Bodrum ve Datça Yarımadası gibi kıyı bölgelerinin riskli olduğu tespit edildi. İzmir Körfezi'nin, adalar tarafından korunduğu için tsunami riskinin düşük olduğu ancak Bodrum'un güney kesimleri ve Datça’nın uç noktalarının en yüksek risk taşıdığı vurgulandı.
Afet yönetiminde erken önlemin önemi
Afetlerin etkisini azaltmak için erken önlem almanın büyük önem taşıdığını belirten Özçelik, Japonya'daki 2011 Tohoku depremi sonrası yapılan araştırmalara dikkat çekerek, Ege kıyılarındaki hazırlıkların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
İzmir'den Fethiye'ye kadar risk altında olan bölgeler
Çalışmalara göre, Foça, Bayraklı, Urla Yarımadası, Kuşadası, Didim, Güllük Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Köyceğiz gibi bölgeler deniz taşkınlarından en fazla etkilenecek alanlar arasında yer alıyor. Özellikle 5, 10 ve 20 metre taşkın risk zonları detaylı bir şekilde haritalandırıldı.
Uzmanlar, tsunami riskine karşı kıyı bölgelerinde alınacak önlemlerin artırılması gerektiğini vurgularken, ilgili kurumların afet yönetim planlarını gözden geçirmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor.