Yaşadığımız büyük mavi gezegen 4,6 milyar yaşındadır.(1) Ve dünyamızda 2016 verilerine göre 7,4 milyar insan yaşamaktadır. 1970 yılında yaklaşık 3,7 milyar olan dünya nüfusu 2016 yılı sonunda 7,4 milyara yükselmiştir. Mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda 2050 yılında bu nüfusun 9,8 milyar kişiye ulaşması beklenmektedir.(2) Yine bu büyük mavi gezegen bizim için çok çok büyük görünse de bilimin bize aktardığına göre evren de çok çok ufak bir alan kaplamaktadır. Prof. Dr. Ethem Derman‟ın kendi adı ile kurulmuş internet sitesindeki dünyanın evrendeki büyüklüğü ile ilgili yazısında, bu büyüklük karşısındaki çaresizliğini “O zaman üzerinde yaşadığımız bu dünya evrenin %3.08E-58‟ini kaplamaktadır. Herkesin anlayacağı bir dille diyerek yüzde işaretinden sonra 58 tane sıfır yazdırmayın bana” şeklinde ironiyle ifade etmesi göstermektedir.(3) Benim bildiğim matematiğin çok zor ifade ettiği bu kavrama göre deniz kenarındaki kum deryasını düşündüğümüzde, sadece bir tanecik kum tanesi Dünyanın evrendeki yerini ifade edebilecektir diye hayal edebilir belki... Amerika‟nın uzaya 1977‟de gönderdiği Voyager 1 sondası diye ifade edilen uzay aracı şu an Dünya‟dan 19.6 milyar km (4) ötede olduğu düşünüldüğünde evrenin derinliği ile ilgili bir müslüman olarak ne kadar da tefekküre ihtiyacımız olduğunu söylemek gerekli diye düşünüyorum.
Yüce Rabbimiz evreni en güzel şekilde yaratmış ve bizlere sadece biraz daha derin düşünmek düşüyor. Yukarıda bir makro alemden basedildi. Bu makro alem de bizim için uçsuz bucaksız olan, ulaşılmaz dağlarının, denizlerinde keşfe muhtaç derinliklerin olduğu Dünyamızın aslında evrende ne kadar da ufak olduğu bilimsel verilerle kısaca ifade edildi.
Makro Alemden Mikro Aleme
Yüce Allah‟ın büyüklüğünü akletme ile ilgili koskaca evren yetmezse, makro alemden mikro aleme yolculuk diye ifade edilen kavram bizim için yol gösterici oluyor. Sadece şu örnek yetecektir. Kan hücreleri organizmada sayıları en yüksek olan hücre grubudur. Sayıları 1 mm3 kanda kadınlarda ortalama 4.8 milyon, erkeklerde 5.4 milyondur. (5) Kısacası Yüce Allah c.c. yaratma kuvveti ile ilgili yorum dahi yapmanın ne kadar zor olduğunu görüyoruz? Koskocaman Dünyanın evrende nokta kadar olduğunu, parmağımızın ucundaki bir nokta kadar olan 1 mm3‟lük alana yüce Allah‟ın milyonlarca hücre sığdırdığını, hele bir de her hücrenin yaşama fonksiyonlarının olduğu, her hücrenin içinde çekirdeğin olduğu, çekirdekte insanın kodlarının yazılı olduğu kromozomların varlığı da düşünülünce insanın akletmesinin ne kadar zor olduğu, diğer taraftan da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.
Tefekkür Etmek Zorundayız! İşte Yüce Rabbimizin yaratmış olduğu bu koca alemdeki, büyük mavi gezegende sevdiğimiz ve tanıdığımız, adını duyduğumuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes; Peygamberler de Firavunlar da, İmparatorlar da köleler de bulundu. Şimdi de milyarlarca insan yaşıyor. İlk insan Kabe‟yi inşa etti. İlk defa kan döküldü. Kandan ve gözyaşından nehirler oluşturan nice zalimin efendiliği bir toz tanesinde anlık bir saltanattan ibaretti. Yaşadığımız çağda, kendini modern ve çağdaş diye ifade eden insanlık; dünyanın bir yüzünde mutlu refah bir hayatı gösterirken, öbür tarafında ise ölümlerin, hastalıkların kol gezdiği bir yaşam sürüp gidiyor. Ama teknolojinin dünyayı ayağımıza getirdiği günümüzde bunlara çözüm olmuyor. Uzay araçları evrende farklı gezegenleri araştırırken, dünyamızda açlık nedeniyle ölümleri önleyemiyoruz.
1 Prof. Dr. Ural Akbulut, Dünyanın Yaşı Ne Zaman ve Nasıl Hesaplandı, 21aralık2010, ODTÜ Kimya Bölümü, Ders İçeriği, Sayfa 1
2 2017 Yılında Dünya Ve Türkiye Ekonomisi & 2018 Yılından Beklentiler – Ocak 2018 - Ege Bölgesi Sanayi Odası, s. 4.
3 Prof. Dr. Ethem Derman, Gök Bilim Yazıları, Dünyamız Evrende Ne Kadar Yer Kaplıyor?, 19.02.2017, www.ethemderman.com)
4 Nasa‟nın https://voyager.jpl.nasa.gov/ adresli web adresinde anlık veriler takip edilmektedir.
5 Dr. Mehmet İnan, Kan Fizyolojisi, Ders Notları, 15.06.2014, s. 6.