Domatesten tam verim almak adına ekiminin mart, nisan ve mayıs aylarında denk getirilmesi gerekir. Sıcak havaları seven domates bir yaz meyvesidir. Bol güneş ışığı aldığı taktirde lezzeti en üst seviyede olur. İlkbahar mevsiminde yapılan dikimler için don tehlikesinin geçmesi beklenmelidir.

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Domates tohumunu toprağa ekmeden önce bir gece boyunca suda bekletilmesi tavsiye edilir. Alternatif olarak su yerine nemli bir beze de konabilir. Böylece tohumlar ekilmeye hazır hale gelir. Son olarak domates tohumları kaba ekmeden önce toprağın nemlendirilmesi büyük önem taşır.

Nemli toprakta 2 ya da 3 santim boşluk açarak domates tohumunu ekmek gerekir. Ekim yapılan toprak mutlaka torf ve elenmiş olmalıdır. Tohum ekildikten sonra üzeri bir miktar suyla ıslatılır. Ardından naylon poşet yardımıyla kapatılır. İşlemlerin ardından domates tohumunun çimlenmesi beklenir.

Domates Tohumu Kaç Gün İçinde Çimlenir?

Ekilen domates tohumunun çimlenme süresi 15 ile 20 gün arasında değişiklik gösterir. Domates fideleri yaklaşık olarak 4 ile 6 santim büyüklüğüne ulaştığı zaman bir saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Sıcağı çok seven bu bitki olan domates ekilirken kuzey – güney yönünde olmasına özen göstermek gerekir. Bu yönde ekilmesi aynı zamanda gelişimi için de yararlı olur.

Açık araziye dikilen domates tohumlarının çimlenmesi için önceden toprağın mutlaka işlenmesi gerekir. İşlenen topraklara domates tohumları ekildikten sonra üzeri 1 santim kadar işlenmiş toprak ile kapatılır. Daha sonra toprağın yüzeyi şeffaf bir naylon yardımı ile örtülür. Domates tohumu çimlenene kadar sık sık nemlendirilmelidir. Ekimi takiben 2 ya da 3 hafta içinde domates tohumu çimlenir.

Domates Tohumunu Çimlendirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Toprağa ekilen tohumun hızlı bir şekilde çimlenmesi için en önemli püf noktası önceden nemlendirilmiş olmasıdır. Bu işlem için su ya da nemli bir bez kullanılabilir. Tohumun ekileceği toprağın ısısı 10 ile 20 derece arasında olursa daha iyi sonuç alınır. Eğer domates tohumu bir kap içine ekilecekse kabın alt kısmı elenmiş toprak ve torf ile doldurulmalıdır. Yüzey için bir santim boşluk bırakılması yeterlidir. Daha sonra bu toprak fısfıs ile iyi bir şekilde nemlendirilmelidir.

Nemlendirilen elenmiş toprak ve torf üzerine ekimi planlanan domates tohumları konmalıdır. Ardından aynı toprak ile tohumların üzeri bir güzel örtülmelidir. Doldurma işlemini takiben toprağa bir kere daha fısfıs yapılır. Son olarak şeffaf bir streç filmle ekim yapılan bölgenin üzeri kapatılır. Toprak düzenli olarak nemlendirilirse domates tohumunun çok kısa bir süre içinde çimlendiği görülür.

Domates Tohumu Çimlenirse Ne Yapılmalıdır?

Özenle bakılan domates tohumları çimlendikten sonra zaman kaybetmeden toprağın üzerine geçirilen streç filmi kaldırmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta domatesin doğrudan güneş ile temas etmemesidir. Tohumlar yeni çimlendiği için hassas bir yapıdadır. Aynı zamanda bitkinin nem oranını düşürüp kurumasına neden olur.

Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi Çanakkale Boğazı’nda olumsuz hava: Feribot Seferleri iptal edildi

Domates Tohumu Seçerken Neye Dikkat Edilmelidir?

Satın alın aşamasında hangi tür domates yetiştirilmek istendiğine karar verilmelidir. Ürünün cinsine bağlı olarak ekim aşamalarında farklılık meydana gelebilir. Domates tohumunun sağlıklı olduğunu kanıtlamak adına gerekli sertifikasyonları aldığına ve organik olarak onaylandığına dikkat etmek gerekir. Güvenli bir seçim yapmak adına hibrit domates tohumlarının satın alınması tavsiye edilir.

 

Muhabir: Haber Merkezi