Yaşam

Dişte çürük sinirlere kadar ulaşmışsa hangi tedavi yapılır?

Abone Ol

Diş çürümesinin ilerlemesi, ağızda biriken bakterilerin artması ile meydana gelen bir sağlık problemidir. Ağızda biriken bakteriler, günlük olarak tüketilen besinler ile birleşir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması durumunda ise besin kalıntıları ve bakteriler birleşerek dişlerin çürümesine neden olur.

Diş çürükleri insanların günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilen sağlık problemleri arasında yer alır. Yemek yenmesini ve herhangi bir şey içilmesini engelleyen bu sağlık sorunu, kesinlikle tedavi edilmelidir. Aksi halde hem çürük dişin kaybedilmesi hem de diğer sağlıklı dişlerin de çürümeye başlaması kaçınılmaz olur.

Dişte Çürük Neden Meydana Gelir?

Dişlerdeki çürüklerin neden meydana geldiği birçok kişi tarafından sorulmaya devam etmektedir. Dişlerde oluşan plaklar, dişlerin çürümesine neden olan ana etmendir. Çok fazla şekerli ve nişasta ağırlık gıdanın tüketilmesi ve bu gıdaların ardından dişlerin temizlenmemesi çürüklere neden olur. Özellikle şekerli ve nişasta içerikli gıdaların tüketilmesinden sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir. Bu durum bakteri oluşumlarının meydana gelmesine ve mevut bakterilerinde çoğalmasına engel olur.

Diş yapılarında meydana gelen tartarlar ve plaklar dişin sağlıklı yapısını bozar. Diş çürüğü tedavi edilmediği taktirde ise dişlerde bulunan bakteriler ve asit tüm diş yapısını sarar. Sinirler ve kan damarlarını da içine alan ve pulpa adı verilen diş malzemesine kadar ulaşır. Bu bakteriler ve asitler, şişkinliklere ve tahrişe neden olur. Şişkinliğin dişin içindeki genişlemesi devam ettikçe kan damarları ve sinirler sıkışır. Bu durum diş ağrılarına neden olan ana unsurdur. Aynı zamanda plaklarda bulunan asitler, diş yüzeyini koruyan minerallerin de yok olmasına neden olur. Bu da diş minesinde küçük deliklere ve açıklıklara sebebiyet verir. Diş minesinde oluşan bu delikler, bakterilerin dentin adı verilen katmana ulaşmasına neden olur. Dentin bölgesine oluşan bakteriler ise dişin çürümesine ve şiddetli diş ağrılarının meydana gelmesine neden olur.

Diş Çürüklerinde Tedavi Yöntemleri

Diş çürüklerinde uygulanabilecek tedavilerin başında kanal tedavisi yer alır. Çürüklerin sinire kadar ulaşması durumunda tedavinin yapılmaması, kişilerin dayanamayacağı diş ağrılarının meydana gelmesine neden olur. Kanal tedavisinde, hasarlı dişin çürük kısmında yer alan kan damarları çıkartılmaktadır. Bölgede enfeksiyon var ise enfeksiyon giderici kanal tedavileri uzmanlar tarafından tercih edilmektedir.

Dişteki çürük tipine bağlı olarak diş kronu yerleştirme işlemi tercih edilebilir. Dişin tamamen çürümesi halinde ise uzman hekimler dişin kurtarılamayacağına kanaat getirir ise dişin çekilmesine karar verebilir. Çekilen dişin yerine ise protez ya da implant uygulaması yapılabilir.

Dişteki Çürük Sinire Kadar Ulaşmışsa Ne Yapılır?

Diş çürükleri tedavi edilirken farklı yöntemler tercih edilir. Bu yöntemler ağrı, hassasiyet ve acı gibi belirtilere karşı yapılan muayenelerden sonra diş hekimlerinin koyduğu tanıya göre değişir. Bu kısımda çürüklerin boyutu ve dişin hangi bölgesini etkilediği de çok önemlidir.

Dişlerdeki çürükler sinirler kadar ulaşmış ise kanal tedavisinin yapılması gerekir. Dişte çürük meydana geldiğinde dişin içinde yer alan sinirlere kadar hızlıca ilerleyebilir. Dişin kurtarılması adına kanal tedavisi yapılır. Bu aşamada diş içerisinde yer alan sinirler alınır ve ardından dişin iç kısmı temizlenir. Enfeksiyonların tamamen ortadan kalkması için ilk olarak geçici dolgu yapılır. Birkaç gün sonra geçici dolgu uzman hekim tarafından çıkartılır ve kanal tedavisi yapılan dişe gerçek dolgu malzemesi yerleştirilerek, dişte meydana gelen tüm boşluklar kapatılır.