Dikey Geçiş Nedir?
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
Hangi Durumda Sınavsız Geçiş Yapılabilir?
Önlisans öğrencileri açıköğretim fakültesinin öğrenci kontenjanı sınırsız olan lisans programlarına sınavsız geçebilir. Fakat örneğin, Açıköğretim İktisat ve İşletme fakülteleri için DGS şartı aranır.
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir? Kim Tarafından, Nerede, Ne Zaman ve Yılda Kaç Kez Yapılır?
DGS yılda bir kez, 81 il merkezinde, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavıdır. 2018-DGS, 21 Temmuz 2018’de yapılmıştır.
DGS’de Ne Tür Sorular Sorulur?
DGS’de tüm adaylara alan bilgisi değil sözel ve sayısal testlerden oluşan genel yetenek soruları sorulur.
DGS’ye Kimler Başvurabilir?
Sınava, bir ön lisans programlarından mezun adaylar başvurabilir. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilir.
Önlisans Akademik Not Ortalaması Dikey Geçişte Önemli midir?
Evet. ÖSYM, DGS puanını hesaplarken adayın YÖKSİS'ten (Yükseköğretim Bilgi Sistemi) alınan önlisans not ortalamasını da belirli bir katsayıyla hesaba katmaktadır.
Yabancı Dil Yeterliliği İsteyen Lisans Programının Hazırlık Sınıfında Başarısız Olunursa Ne Olur?
ÖSYM yabancı dil bazında başarısız olan öğrenciyi Türkçe öğretim yapan başka bir üniversiteye yerleştirebilir.
2018-DGS için ÖSYM’nin hazırladığı “Sıkça Sorulan Sorular” bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.
“ Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” (Dikey Geçiş YÖK Yönetmeliği) için tıklayınız.
DGS Nedir?
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı, ÖSYM tarafından 2000 yılından beri düzenlenen, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapabilmek için girdikleri, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 çoktan seçmeli sorudan oluşan sınavdır. Sınav süresi 135 dakikadır.
DGS soruları sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçülmeyi amaçlamaktadır. Ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yöneliktir. Farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri şekilde hazırlanmaktadır.
DGS Açılımı Nedir?
DGS’nin açılımı “Dikey Geçiş Sınavı”dır. 2000 yılından beri yapılmaktadır. Sınav ve öğrencilerin yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
DGS Başvurusu Nasıl Yapılır?
DGS başvurusu elektronik ortamdan yapılacaktır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgileri bulunan adaylar, başvurularını ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden bireysel olarak yapabilir.
2023 DGS başvuruları 29.05.2023 - 05.06.2023 tarihlerinde yapılacaktır. Sınav ücreti 270 TL’dir. DGS yani Dikey Geçiş Sınavına başvuran adayların başvuruları, sınav ücretleri ödendikten sonra tamamlanmaktadır. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
DGS'ye Kimler Girebilir?
DGS'de herhangi bir yaş sınırı yoktur. DGS’ye girecek adaylar için belirlenen şartlar aşağıda listelenmiştir:
Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavına girememektedir.
Kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları DGS'ye girmek zorundadır.
Dikey Geçiş Sınavına başvurmak isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen öğrenciler de DGS'ye girebilmektedir.
Dikey geçiş yapmak isteyen adayların, meslek yüksekokulları veya açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olması gerekmektedir. Mezun olmamış fakat sınava gireceği yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarının tamamını yerine getirmiş olan adaylar da sınava girebilmektedir.
DGS'ye Kaç Kez Girilebilir?
DGS’ye giriş sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur. Adalar birçok kez DGS yani Dikey Geçiş Sınavına girebilir.
DGS Sınavı Kaç Dakikadır?
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı 135 dakikadır. Dikey Geçiş Sınavına giren adayların, sınavın cevaplama süresinin ilk 100 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav esnasında kısa bir süre için bile olsa sınav salonundan ayrılan adaylar, bir daha sınav salonuna alınmamaktadır ve sınavları geçersiz sayılmaktadır. Sınavını bitiren adaylar salondan ayrılırken soru kitapçığı ve cevap kâğıdını, salon görevlilerine eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir.
DGS'de Hangi Dersler Vardır?
DGS, 50 Türkçe ve 50 matematik olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri niteliktedir.
DGS Ders Konuları Nedir?
DGS, sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testidir. DGS sayısal, sayılar- cebir, geometri ve sayısal akıl yürütme konularından oluşmaktadır. DGS sözel ise sözcükte anlam, cümlede anlam, cümle analizi, cümlede analitik yetenek, paragraf, anlatım bozukluğu ve sözel mantık konularından oluşmaktadır.
DGS ders konuları ve konulara göre soru dağılımları aşağıda tablo şeklinde verilmiştir:
DGS Türkçe Konuları Yıllara Göre Soru Dağılımı Tablosu
Konular
2018
2019
2020
2021
2022
Sözcükte Anlam
5
5
4
4
3
Cümlede Anlam
22
22
23
23
20
Paragraf
24
25
26
26
22
Sözel Mantık Soruları
9
8
7
7
5
DGS Matematik Konuları Yıllara Göre Soru Dağlımı Tablosu
Konular
2018
2019
2020
2021
2022
DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?
Dikey Geçiş Sınavına giren adayların DGS puanları, sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanların ve ön lisans öğreniminde elde edilen akademik not ortalamasından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla oluşturulmaktadır.
Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sayısal ve sözel standart puanları yetenek testinin sayısal ve sözel bölümlerindeki sorulara verilen doğru ve yanlış cevapların ayrı ayrı toplanarak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılması ile ham puanlar elde edilmektedir. Sayısal ve sözel bölümlerin her birinden alınan ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanmaktadır ve adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Bu puanlar da adayların Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puanlarını oluşturmaktadır. Sınavdan sonra iptaline karar verilen soru veya sorular olduğu durumlarda da yanlış olan soru değerlendirme dışı bırakılmaktadır.
DGS’ye başvuran adaylar için Ön Lisans Başarı Puanı hesaplanmaktadır. Bu puan hesaplanırken adayların ön lisans öğrenimindeki akademik ortalaması dikkate alınmaktadır. Adayların yerleştirme puanları hesaplanırken Ön lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenmektedir.
DGS'ye giren adayların yerleştirmede esas alınan DGS puanı hesaplanırken de adayların sayısal ve sözel standart puanları ile ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılmaktadır. Adayların yerleştirmede esas alınan DGS puanı hesaplanırken sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayıları gösteren tablo aşağıda verilmiştir:
DGS Puanlarını Belirleyen Standart Puanlar ve Katsayılar Tablosu
DGS Puanları
Sayısal Standart Puan
Sözel Standart Puan
Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP)
Sayısal DGS Puanı
(DGS - SAY)
3
0,6
0,6
Sözel DGS Puanı
(DGS - SÖZ)
0,6
3
0,6
Eşit Ağırlıklı DGS Puanı
(DGS - EA)
1,8
1,8
0,6
DGS'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
DGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Yani sayısal ve sözel bölümlerdeki sorulara verilen doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanarak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmaktadır.
DGS Baraj Puanı Kaçtır?
DGS’de baraj puan uygulaması kaldırılmıştır. Yani Dikey Geçiş Sınavı için belirlenmiş baraj puanı bulunmamaktadır.
DGS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?
DGS puanının hesaplanabilmesi için adayların her iki testten de en az 1 ham puan almaları gerekmektedir. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların Dikey Geçiş Sınavı puanı hesaplanmamaktadır.
DGS Puanı ile Hangi Bölümlere Gidilebilir?
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı ile ön lisans (2 yıllık) mezunu öğrenciler 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Her öğrencinin geçiş yapabileceği bölümler farklıdır. YÖK her ön lisans bölümüne karşılık geçilebilecek lisans bölümleri belirlemektedir. Adaylar da ancak YÖK tarafından belirlenen lisans bölümlerini tercih edebilmektedir. Ön lisans mezuniyet alanına göre tercih edilebilecek lisans programları aşağıda tablo şeklinde verilmiştir: