Eğitim

DGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Abone Ol

DGS ya da Dikey Geçiş Sınavı, ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler için düzenlenen bir geçiş sınavıdır. Lisans eğitimine devam etmek isteyen adaylar bu sınavdan başarılı bir sonuç almalıdır. Adaylar örgün ya da açık öğretim yoluyla iki yıllık programı tamamladıktan sonra bu sınava girer. Önceden aldıkları eğitimin devamı niteliğinde dört yıllık lisans eğitimine geçiş yaparlar.

DGS başvuruları, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilir. İnternet üzerinden başvuru yapmak istemeyen kişiler en yakın ÖSYM sınav merkezine başvurabilir. Bunun için birtakım belgeler talep edilebilir. DGS başvurusuna internet üzerinden devam etmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

·         İnternet tarayıcısından ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ni açın.

·         T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizle ÖSYM sistemine giriş yapın. Eğer şifreniz yoksa Başvuru Merkezlerinden temin etmeniz gerekir.

·         Sisteme giriş yaptıktan sonra Sınavlar sekmesine girin.

·         DGS seçeneğini işaretleyin.

·         Sınava girmek istediğiniz yeri belirleyin.

·         İşlemleri tamamladıktan sonra DGS ücretini ödemeniz istenir. Kredi kartı ya da hesap kartı bilgilerinizi girerek DGS ücretini ödeyin.

·         Ödemeyi yaptıktan sonra e-posta adresinize işlemlerin tamamlandığı bildirimi gelecektir.

·         Sistemden çıkmadan önce Sınav Giriş Belgesi’nin çıktısını alın.

DGS Başvuru Şartları Nelerdir?

Eğitimine dört yıllık lisans bölümünde devam etmek isteyen ön lisans son sınıf öğrencileri ya da mezunları belirli şartları sağlamalıdır. Söz konusu şartlardan ilki öğrencilerin meslek yüksek okulu ya da açık öğretim bölümlerini başarılı bir şeklide tamamlamış olmasıdır. Buna ek olarak son sınıf öğrencileri de DGS başvurusu yapabilir. Mezun olamayan öğrencileri DGS sonucu doğal olarak geçersiz sayılır.

Şartları karşılayan öğrenciler uygun bir biçimde DGS başvurusu yapmalıdır. Sınavdan başarılı oldukları taktirde görmüş oldukları iki yıllık ön lisans eğitiminin devamı niteliğindeki dört yıllık eğitim sürecine girerler. DGS her yıl farklı bir tarihte yapılır. Bu nedenle sınava girmek isteyen adayların ÖSYM sitesini düzenli olarak takip etmeleri tavsiye edilir.

DGS Başvuruları Ne Zaman?

ÖSYM, 2024 yılı için geçerli olan sınav takvimini açıkladı. Takvime göre DGS başvuruları 10 Mayıs 2024 tarihinde başlayacak. Başvuru yapmak isteyen adaylar 20 Mayıs 2024 tarihine kadar işlem yapabilecek. Geç başvurular ise 28 Mayıs 2024 tarihinde ele alınacak.

DGS Ne Zaman Yapılacak?

ÖSYM’nin takvimine göre DGS, 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek. Sınavın sonuçları 14 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacak.

DGS Başvuru Ücreti Ne Kadar?

DGS başvurularında ödenmesi gereken ücretin miktarı bu yıl henüz açıklanmadı. Geçtiğimiz yılın DGS ücreti 270 TL’ydi. Her yıl düzenli olarak yapılan fiyat artışlarının 2024’te de süreceği söyleniyor. DGS ücretinin bu yıl yüzde 50 oranında artması bekleniyor.

DGS Sınav İçeriği Nasıldır?

ÖSYM tarafından düzenlenen DGS’nin içeriği diğer sınavlarla benzerlik taşır. Çoktan seçmeli olan bu sınavda adayların sözel ve sayısal olmak üzere toplam 100 soruyu cevaplaması gerekir. Sınav için belirlenen süre 135 dakikadır. Cevaplanan sorular optik forma işlenmelidir.

DGS’de Hangi Konuları Sorulur?

DGS, sözel ve sayısal konularının olduğu bir sınavdır. Sayısal sorular kavramayı ölçer. Sözel sorular ise akıl yürütme ve temel bilgi içeriklidir. Sözel testte çıkan konular cümlede anlam, sözcükte anlam, anlatım bozuklukları ve paragrafta ana fikirdir. Sayısal testin konuları ise sayısal mantık ile yaş, faiz ve havuz gibi problemlerdir.