Diş temizleme işlemini yaptırmak isteyen kişi SGK kapsamında yer alıyorsa herhangi bir ücret ödemesine gerek kalmaz. İşlemler için fazladan bir ödeme talep edilmez. Yapılması gereken tek şey istenen bir tarihte randevu almaktır. Diğer yandan herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişiler diş temizleme işlemi için belirli bir ücret ödemek zorundadır. SGK kapsamında yer almayan kişilerin diş temizleme için devlet hastanesine ödemesi gereken tutar 500 TL ile 1,000 TL arasında değişir.

Diş Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş temizleme amacıyla hastaneye başvuran hastalara el aletleriyle müdahale edilir. Bazı kurumlarda ultrasonik diş temizleyici makinalar kullanılır. Aynı zamanda diş temizliğinde polisaj aletlerden yardım alınabilir. Polisaj makinaları içinde yüksek basınçlı su ya da toz kullanılan türler vardır. Ek olarak fırça ve cila pakları yardımıyla polisaj yapan çeşitli cihazlar bulunur.

Diş Temizlemenin Faydaları Nelerdir?

Diş temizleme işleminin en büyük faydası diş eti sağlığını korumaktır. Dişlerin üzerinde zaman içinde streç filme benzeyen bir mikro film tabakası meydana gelir. Günlük ağız ve diş bakımı esnasında iyi bir fırçalama yapılmazsa mikro film tabakası üzerinde bakteriler oluşur. Bakterilerin düzgün bir şekilde temizlenmemesi çoğalmalarına neden olur. Ağızdaki tükürük ile uyarılan beyin durumu kontrol etmek adına birtakım kimyasallar gönderir. Tükürükteki kimyasallar bakterileri tabakada öldürüp taşlaştırır.

44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi 44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi

Kendini koruma olarak görülebilecek diş taşı görüntü olarak hoş olmayan durumlara yol açabilir. Bu nedenle diş temizliği ile bakteri plakalarının ve dişteki taşların kaldırılması önemlidir. Kaldırılmayan diş taşı pek çok hastalığa yol açabilir. Bunların içinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer da yer alır. Nörolojik hastalıklara yakalanmamak ve ağız diş sağlığını korumak adına diş temizletmek önemlidir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Rutin olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş taşı oluşumunun önüne geçer. Aynı zamanda düzenli olarak diş doktoruna muayeneye gitmek olası tehditlere karşı önlem almayı kolaylaştırır. Diş taşının meydana gelmesini önlemek adına aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

·         Günde en az 2 kere diş fırçalamak diş taşı oluşumunu büyük ölçüde önler. Sabah ve akşam yapılan fırçalamalarda yumuşak kıllı bir diş fırçası seçmek etkiyi arttırır.

·         Florür içerikli diş macunu kullanmak diş minesinin hasar almasının önüne geçer. Bu diş macunu içinde yer alan triklosan maddesi de bakterilerle savaşmada etkilidir.

·         Diş ipi kullanarak fırçanın ulaşamadığı noktalardaki yemek artıkları temizlenmelidir.

·         Günde 1 kere gargara yapmak plağı meydana getiren bakterilere yok etmeye yarar.

·         Yüksek şeker ve nişasta oranı bulunan yiyeceklerden uzak durmak diş taşı oluşumu ihtimalini azaltır.

·         Sigarayı bırakmak diş ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkma sıklığını düşürür.

·         Düzenli olarak diş kontrolüne gitmek diş taşı ve diğer hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynar.

Diş Taşı Neye Yol Açar?

Temizlenmeyen diş taşı, diş etinde kızarıklık, tahriş, şişlik ve kanamaya neden olabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen diş taşı sonuç olarak çürük oluşturur. Bu durum diş eti hastalıklarına davetiye çıkarırken aynı zamanda diş kaybına yol açar. Diş taşı bulunan hastalarda kötü bir ağız kokusu görülür. Özellikle yemek yerken ya da soğuk içecek içerken fark edilen diş hassasiyetleri meydana gelir.

Muhabir: Haber Merkezi