Çürük, kırık ve yamuk dişler için genel olarak estetik amaçla yapılan diş kaplama uygulaması sık talep gören bir hizmettir. SGK kapsamındaki hastaların bu işlemi ücretsiz yaptırabilmesi için dişin sağlık açısından zarar teşkil etmesi gerekir. Diş kaplamada kullanılan materyal ödenmesi gereken tutarı ciddi biçimde etkiler Bunun dışındaki durumlarda ödenmesi gereken diş kaplama fiyatları şu şekildedir:
· Tek döküm kaplamanın fiyatı 1950 TL
· Yaprak porselen akrilik kaplamanın fiyatı 1905 TL
· Zirkonyum haricindeki yaprak porselen seramik kaplamanın fiyatı 4.240 TL
· İmplant üstüne yapılan yaprak porselen seramik kaplamanın fiyatı 2.725 TL
· Metal desteği bulunmayan tam seramik kaplamanın fiyatı 3.240 TL
· Değerli metaller dışındaki teleskop kaplamanın fiyatı 1.950 TL,
· Tek geçici kaplamanın fiyatı 950 TL,
· Tek kaplamanın sökümünün fiyatı 715 TL,
· Lamina yaprak porselen diş seramiğin fiyatı 3.170 TL,
· Değerli metal ücreti dışındaki komple metal kaplamanın fiyatı 750 TL,
· Geçici olan diş akrilik kaplamanın fiyatı 2.560 TL,
· Zirkonyum diş kaplamanın fiyatı 1.900 TL,
· Değerli metal ücreti dışındaki yaprak porselen kaplamanın fiyatı 2475 TL’dir.
Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş kaplama öncesi dişin uygun hale gelmesi adına birtakım ön hazırlıklar yapılır. Söz konusu hazırlıkların amacı kaplamaya yer açmaktır. Kaplama çeşidi ve uygulama yapılacak diş sayısı sürecin uzunluğunu belirler. Duruma göre diş kaplama tek seansta ya da 10 gün içinde tamamlanabilir. Kaplama çeşidine uzman doktorun yaptığı incelemeden sonra karar verilir. Dişin ölçüsü alındıktan sonra laboratuvar ortamında kişiye özel kaplama hazırlanır. Bu kaplama daha sonra dişe yapıştırılır.
Diş Kaplama İşleminin Ömrü Ne Kadar?
Hastanın ağız ve diş bakımına ne kadar dikkat ettiğine bağlı olarak kaplanan dişin ömrü değişir. Günlük diş ve ağız bakım rutinini ihmal etmeyen hastaların kaplaması 10 ya da 15 yıl boyunca dayanır. Eğer hasta günlük diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş muayenesine gitme işlemlerini gerçekleştirmiyorsa kaplamanın ömrü daha kısa olur.
Kaç Çeşit Diş Kaplama Var?
Kaplama diş uygulamasının birkaç çeşidi vardır. Hangi çeşidin hastaya uygulanacağı yapılan muayene sonrası belirlenir. Diş kaplamada kullanılan malzemelere göre işlemler ismini alır. Uygun malzeme kullanılırsa hasta uzun yıllar boyunca bir sorun yaşamadan bu kaplamayla yaşar. Diş kaplama çeşitleri şu şekildedir;
Metal Destekli Kaplama: Altyapısında metal kullanılan bu diş kaplamasının dış kısmında porselen bulunur. Maliyeti uygun olduğu için en sık tercih edilen diş kaplamasıdır.
Zirkonyum Kaplama: Beyaz diş ile aynı renge sahip olan zirkonyum maddesiyle yapılan bu kaplama çoğunlukla estetiğe önem veren kişiler tarafından tercih edilir. Bu kaplamanın altyapısında herhangi bir metalin kullanılmaması nedeniyle dişe yakın bir renk oluşur.
Lamine Kaplama: Kaplama işleminden çok koruyucu görev gören lamine kaplama, dişte madde kaybı azsa yapılır. Bu işlemde “imparatoriçe” adı verilen sıkıştırılmış porselen kullanılır. Son yıllarda oldukça popüler olan bir işlemdir.
Porselen Kaplama: Bu kaplamada dişler kaplama kalınlığına uyacak biçimde törpülenir. Törpülenen dişlerin kalıbı çıkartılıp hastaya uygulanacak olan kaplama diş teknisyenleri tarafından hazırlanır. Porselen kaplama lokal anestezi eşliğinde takılır.
Diş Kaplama Ağrı Yapar Mı?
Ağız ve diş sağlığını koruyan kaplama uygulaması herhangi bir ağrı yapmaz. Bazen besin artıklarının bölgeye kaçması sonucu ağrı yaşanabilir. Bunun için kaplamanın iyice temizlenmesi gerekir.