Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanı sıra farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti bulunur.
CUMA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? NASIL KILINIR?
Cuma namazı kılınışı aşağıdaki şekildedir:
Öğle ezanı okunduğunda, önce dört rek’at Cuma namazının ilk sünneti kılınır. Niyet ederken “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.
İlk rekatta önce Sübhaneke okunur, ardından Euzü Besmele çekilir. Bütün rekatlarda Fâtiha ve bir sure okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Sonra, cemaatin namaz kılması ve konuşması hutbe sırasında tahrimen mekruh kabul edilir. Hutbe okunduğu sırada cemaat sessiz olmalıdır.
Hutbe sonrasında müezzin kamet getirir ve cemaat ile iki rek’at Cuma namazının farzı kılınır. Niyet şöyle yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”
Sonra, dört rek’at son sünneti kılınır.
Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”
Son sünnetin ardından, zuhr-i ahir niyetiyle dört rek’at daha namaz kılınır. Niyet edilirken şöyle denilir: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına.”
Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır. Niyet edilirken “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” denilir.
Cuma namazı sonunda Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, duâ edilir. Eğer Cuma namazı şartlarına uygunsa, bu on rek’at namaz, öğle namazı yerine sayılır. Cuma namazının ardından özel bir duâ yapılabilir.