Yaşam

Çorum Usulü Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı, hemen hemen herkesin severek tükettiği lezzetlerimizin başında yer alıyor. Yörelere göre farklı birçok şekilde yapılan mantıyı, bu kez Çorum usulü denemeye hazır mısınız?

Abone Ol

Türk mutfağının birbirinden güzel ve lezzetleri tatları arasında yer alan mantı, yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Kolay bir şekilde hazırlanabilen mantılar, akşam yemeklerinin kurtarıcısı oluyor. Elbette buzluğunuzda hazırlanmış ve pişirilmeye hazır mantınız varsa…

Mantı yemeği tek başına oldukça doyurucu olduğundan akşam yemeklerinde ya da öğle yemeklerinde tek olarak tercih edilebilir. Üzerine sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ekledikten sonra bir de yağda kızdırılmış salça ilave edildiği zaman hem görsel hem de fiziksel olarak doymamak mümkün değil. Kıyma ile hazırlanan iç harçları bu tarifte unutun! Şimdi sizlere belki de ilk kez duyacağınız bir mantı tarifi vereceğiz. Çorum usulü mantıyı bir kez yaptığınızda artık sadece bu tarifi kullanmak isteyeceksiniz.

Çorum Usulü Mantı Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Çorum usulü mantı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekildedir;

* 2 su bardağı un

* 1 çay bardağı su

* Tuz

Çorum usulü mantının sosu için gerekli olan malzemeler;

* Salça

* Tereyağı

* Sıvıyağ

* Yoğurt

Çorum Usulü Mantının Hazırlanışı

Çorum usulü mantı hazırlamak için ilk olarak uygun bir kabın içerisine un, su ve tuz eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım yoğrulmaya başlanır ve istenilen kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Yoğurduktan sonra hamur bölünmeden oklava ile açılmalıdır. Açma işlemi ile ne çok ince ne de çok kalım bir seviye elde edilmelidir. Açılan hamur kare kare olacak şekilde mantılık kesilir ve dört uç ortada birleştirilir.

Tüm hamurlar bitene kadar aynı işleme devam edilir. Elde edilen mantılar kaynar suya alınır ve haşlanır. Haşlandıktan sonra kısa bir süre suyun altına tutulan mantılar hemen servis tabaklarına alınabilir. Mantıların üzerine, tereyağı ve sıvıyağda eritilen salça sosu ilave edilir. En üste nane ile süsleme yapılır ve afiyet ile tüketilir.

Çorum Usulü Mantının Püf Noktaları

Çorum yöresine ait mantı yapılırken kıymalı iç harç kullanılmaz. Açılan hamurdan elde edilen mantılar boş bir şekilde haşlanır. Haşlama sırasında mantıların üzerine mutlaka tuz ilavesinin yapılması gerekir. Çorum usulü mantı hem yapım kolaylığı hem de ekonomik malzemelere sahip olmasından dolayı birçok mutfakta sıklıkla tercih ediliyor.

Çorum usulü mantı hazırlamak için hamur açılırken, hamurun çok ince olması mantıların dağılmasına, çok kalın olması ise zor haşlanmasına neden olur. Bu nedenle hamurun orta kalınlıkta olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Çorum Usulü Mantının Yanına Ne Yapılır?

Çorum usulü mantı yaptıktan sonra yanına ne yapsam diye düşünenler için bazı önerilerimiz olacak. Akşam yemeğini hafif bir şekilde geçirmek isteyenler, mantını yanına zeytinyağlı yemekler tercih edebilir. Sarma, barbunya ya da biber dolması gibi yemekler, Çorum usulü mantının yanına oldukça iyi gidecektir.

Akşam yemeklerini çorbasız geçirmek istemeyenler ise mantının yanında sütlü sebze çorbası, domates çorbası ya da mercimek çorbası tercih edebilir. Bunların yanı sıra mantı yemeğinin yanına yakışabilecek diğer lezzetler ve yemek sonrası için tatlı alternatifleri ise şu şekilde sırlanabilir;

* Gavurdağı salatası

* Brokoli salatası

* Marul salatası

* İmambayıldı

* Fırında patates

* Fırında mücver

* Turşu

* Patlıcan salatası

* Şekerpare

* Yalancı tavukgöğsü

* Sütlaç

* Yoğurtlu kalburabastı