Yetişkin sivilcesi ergenlikten sonra ortaya çıkan veya 20 yaşından sonra da devam eden sivilce olarak tanımlanan bir cilt problemidir.
Yetişkin sivilcesi nedir? Neden Olur?
Son dönemde pek çok kadında görülen ve yetişkin sivilcesi olarak adlandırılan sivilce oluşumu, özellikle son 10-20 yılda oldukça artan bir cilt sorunudur. Ergenlik döneminde sivilce problemi yaşayan kişilerin yetişkinlik döneminde ciltleri daha yağlı olacağından sivilcelerin ortaya çıkması normaldir. Ancak bu sorunlar ergenlik döneminde hiç sivilce sorunu yaşamayan kişilerde ortaya çıkar. Bu sorunu tedavi etmek için öncelikle sivilcenin kaynağına inmek gerekir.
Yetişkin sivilcesi ileri yaşlarda ortaya çıkar ve yaşla birlikte hücre yenilenmesi azaldığı için iyileşme daha uzun sürer.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler çoğunlukla hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu dönemlerde vücutta hücre yenilenmesi fazla olduğundan sivilcelerin iyileşmesi daha kısa sürede gerçekleşir. Yetişkin sivilceleri ise ciltte daha uzun süre kalır ve kırmızı görünebilir. Çünkü cildin yenilenmesi daha geç gerçekleşir. Yanlış cilt bakımı, stres, hormonal bozukluklar, hava kirliliği, yüzün aşırı yıkanması, yanlış beslenme ve aşırı tatlı tüketimi gibi durumlar yetişkinlerde sivilceye neden olabilir.
Yetişkin sivilceleri nasıl tedavi edilir?
Yetişkinlerde sivilce sorununu tedavi etmek için öncelikle sivilcenin sebebini bilmek gerekir. Adetiniz düzensizse yetişkin sivilceleri kaçınılmazdır. Çünkü bu hormon dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Vücutta erkeklik hormonlarının artması sivilce oluşumuna neden olur. Bu tür sorunların ortaya çıkması durumunda hormon düzenleyici ilaçlar kullanılmalı ve bu konuda doktora danışılmalıdır. Stres başka bir faktördür ve hormonal değişiklikleri tetikler. Stresli olduğunuzda adrenal bezler bu durumla başa çıkmak için kortizol salgılar. Sonuç olarak sivilce ortaya çıkabilir. Bu durumu önlemek için stresi azaltmalı ve daha sakin bir yaşam sürmelisiniz.
Yanlış cilt bakımı ve hava kirliliği gözeneklerin tıkanmasına neden olarak sivilcelere neden olur. Bunun yaşanmaması için mutlaka bir uzmandan cilt bakımı konusunda bilgi almalısınız. Cildinizin nefes almasına izin vermelisiniz. Diyet nedeniyle sivilce oluşuyorsa tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Baharatlı ve sıcak yiyecekleri tüketmemelisiniz. Sivilce tedavisi uzmanlarına danışmayı unutmayın. Sivilcenin kaynağı tespit edildikten sonra kısa sürede iyileşme görülecektir.
Yetişkin sivilceleri nasıl tedavi edilir?
Ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler temel olarak bazı temizleyici cilt bakım ürünleri ve bazı kremlerle tedavi edilir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda doktor tedavi amaçlı hap benzeri ilaçlar kullanabilir. Yetişkinlerde de süreç bu şekilde ilerlemektedir. Öncelikle sivilceleri tedavi etmek için bazı kremler önerilir. Sonuç alınamadığı takdirde hap benzeri ilaçlar kullanılabilir.
Sivilce izleri nasıl geçer?
Akneye çok yatkın bir cildiniz varsa yüzünüze dokunurken çok nazik olmalısınız. Sivilcelere kesinlikle dokunulmamalı ve sıkılmamalıdır. Akne iltihabı sıkıştırıldığında mikrop olarak yayılır. Ayrıca bu durum meydana geldiğinde ciltte gözenekler oluşur ve kapanması zorlaşır. Bu yüzden sivilce izlerinden kaçınmak için onlara zarar vermeyin. Yetişkin sivilce izleri ve ergenlik yara izleri için doktor tavsiyesi üzerine cilt bakım tedavileri veya belirli cilt bakım ürünleri kullanılabilir.