Ceviz ağacının verimini ve sağlığını korumak adına yılın belirli zamanlarında budaması yapılır. Budama işlemi sayesinde ceviz ağacındaki sürgünlerin büyümesi kolay hale gelir. Aynı zamanda ağaçtaki meyve kapasitesinde artış yaşanır. Budama işleminin etki göstermesi için doğru mevsimde yapılması gerekir.  Ceviz budaması için genel olarak yaz mevsimi tercih edilir. Gerekli görüldüğü zamanlarda kış budaması da uygulanabilir. Kışın yapılan budama işlemlerinde dikkatli olunması ağaç sağlığı açısından önemlidir.

 Ceviz Budamasında Neye Dikkat Edilmelidir?

Adına yeşil budama da denen yaz aylarındaki budama işlemi ceviz budaması için son derece gereklidir. Bu dönemdeki budamanın amacı güneşlenmeyi arttırmaktır. Eğer kış mevsiminde budama yapılmışsa bunun düzeltmesi ve tamamlanması olarak da değerlendirilebilir. Yaz budamasının şekillendirme yıllarına denk getirilmesi daha iyi olur. Özellikle fiziksel gelişimin yüksek olduğu dönemlerde yazın budama yapılması tavsiye edilir. Yaz budamasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

·         Yazın yapılması planlanan ceviz budaması 15 Ağustos tarihinden sonraya bırakılmamalıdır. Aksi taktirde kışın soğuklarına maruz kalacağı için ceviz ağacı zarar görür.

·         Mayıs ve haziran ayları arasında yapılan budamalarda yeni sürgünlere budama yapılması etkili olur. Sürgünlerin boyu 8 ile 10 santime ulaştığında budamaya uygun hale gelir.

·         Dik ve kuvvetli bir şekilde büyüyen sürgünler için yalnız seyreltme işlemi yapılmalıdır.

·         Kapalı gelişen ceviz ağacı tespit edilip gerekli müdahale yapılması ağacın verimi açısından gereklidir.

Soğuk hava dalgası tüm yurtta etkisini gösterecek! Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Soğuk hava dalgası tüm yurtta etkisini gösterecek! Hafta sonu plan yapanlar dikkat!

·         Ağacın daha iyi ışık alması adına orta kısımlardan dalların budanması gerekir. Kesilecek olan dalların 30 santimden uzun olmasına dikkat edilmelidir.

Kış budaması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

·         Kış mevsiminde yapılan bu işlem verim budaması olarak adlandırılır.

·         Kış budaması ceviz ağacının sahip olduğu enerjinin önemli bir bölümünü kullanmasını sağlar. Fiziksel büyümeyi sağlayan bu işlem aynı zamanda meyvelerin gelişmesi için son derece önemlidir.

·         Fazla enerji harcadığı için kış budamasının daha hafif bir şeklide yapılması gerekir.

·         Ağacın soğuktan zarar görmemesi adına budamanın kış sonuna doğru yapılması tavsiye edilir.

·         Genç ağaçlarda yapılan budama soğuktan fazlasıyla zarar görmelerine yol açabilir.

·         Kışın yapılan budama ağaçlara şekil vermek için iyi bir fırsat sunar.

Ceviz Budaması Nasıl Yapılır?

Budama yaparken ilk olarak zarar gören ya da ölen yaprakların tamamı temizlenmelidir. Aynı şekilde hastalıklı dalların kesilmesi ağacın sağlığı açısından yapılması gereken bir işlemdir. Ağacın nefes alması için budama işleminin yapısına uygun olarak yapılması gerekir. Ağacın verimini arttırmak adına uzun süren sürgünleri kesmek büyük bir avantaj sağlar. Kesim yaraları açık bırakılarak ağacın kendi kendisini iyileştirmesine müsaade edilmelidir. Kesimde kullanılan aletlerin hijyeni ağaca zarar vermeyi önler.

Ceviz Kaç Yaşında Budanır?

Ceviz ağacını budamadan önce kaç yaşında olduğunu bilmek önemlidir. Bazı tür ceviz ağaçları erken yaşta budamaya müsait bir yapı sunar. Dikildiği yıl budama işleminin yapıldığı cevizler vardır. Genel olarak ilk yıl ceviz ağaçlarının budanması tavsiye edilmez. Bunun nedeni ağacın köklerinin bu zaman dilimi içinde güçlenmesidir. Ana dal yapılanmasının oluştuğu ikinci yılda budama yapılabilir. Bu aşamada dallar düzgün seçilmelidir. Üçüncü yıl ve sonrası ise ceviz ağacının düzenli budanacağı zamanlardır.

Ceviz Nasıl Sulanır?

Ekildiği ilk yıl ceviz ağacının düzenli sulanması gelişimi açısından gereklidir. Olgun ceviz ağaçları için ilkbahar yağmurları yeterli olur. Yaz dönemlerinde damla ve sızdırma sulama tekniği uygulamak idealdir.

Muhabir: Haber Merkezi