Canan Karatay, tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklıklarının tedavisine destek verdiğini belirtiyor. Tahin, antiinflamatuar özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalığı ve felç riskini de azaltır. Ayrıca tahinde bulunan kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmede etkilidir.

Eski şifa kitaplarında pek çok doktorun önerdiği tahin ve limon karışımı, sadece yapısal kan ve yorgunluk önleyici olarak değil, aynı zamanda enerji rezervlerini güçlendirici özelliğiyle de öne çıkıyor. Tahin, kadın ve erkeklerde doğurganlığı artırır ve kısırlık riskini azaltır.

Tahin bol miktarda B vitamini içerdiğinden hücreleri yeniler ve saçların daha parlak olmasını sağlar.

İçerdiği çinko sayesinde cildin yenilenmesinde ve cildin sağlıklı kalmasını sağlayan kolajen üretiminde aktif rol oynar.

Ayrıca tahin üretiminin ana maddelerinden biri olan susam, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve erken yaşlanma belirtilerinin önlenmesine yardımcı olan amino asitler, E vitamini, B vitamini, mineraller ve yağ asitlerini içerir.

Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahin düzenli tüketildiğinde hafızayı güçlendirerek beyin fonksiyonlarına katkıda bulunur.

Tahin, kalp sağlığını destekleyebilecek yağ asitleri içerir. Özellikle oleik asit (tekli doymamış yağ asidi) ve linoleik asit (çoklu doymamış yağ asidi) içerir. Bu yağlar kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Tahin kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve potasyum gibi mineraller bakımından zengindir. Bu mineraller kemik sağlığından kas fonksiyonuna kadar birçok vücut fonksiyonunda kritik rol oynar.

Özellikle vegan veya vejeteryan beslenmede tahin demir alımını artırabilir. Demir, kan üretimi ve oksijenin vücutta taşınması için önemlidir.

Tahin, E vitamini ve antioksidanlar gibi besinleri içerir. Bu bileşenler bağışıklık sistemi fonksiyonunu destekleyebilir ve serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir.

Tahin lif açısından zengindir ve bu nedenle sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunabilir. Lif, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir, kabızlığı önleyebilir ve sindirim bozukluklarını hafifletebilir.

Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var Van’da feci kaza: 50 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var

Tahin, içerdiği lizin sayesinde cilt sağlığını iyileştirebilir. Lizin vücudun kolajen üretimine katkıda bulunur ve bu da cilt elastikiyetinin ve gençliğinin korunmasına yardımcı olur.

Tahinin faydalarından yararlanmak için dengeli bir beslenmeyle düzenli olarak tüketebilirsiniz. Ancak tahin yüksek kalorili bir besin olduğundan, özellikle kilo kontrolü söz konusu olduğunda miktarının kontrol edilmesi önemlidir.

Ayrıca tahine alerjisi veya susam hassasiyeti olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Sağlık sorunlarınız varsa veya özel bir diyetiniz varsa bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Muhabir: Haber Merkezi