Farklı türleri olan pancar, faydaları ile öne çıkmaktadır. Uzmanların tavsiyelerine de sık sık konu olan bu besin, özellikle kırmızı olan türü ile dikkat çekmektedir.
Pancar, ‘beta vulgaris’ adı ile de bilinen bir bitki türüdür. Yaprakları ve kökleri kullanıma elverişli olan bu bitki; şeker pancarı, yem pancarı ve kırmızı pancar olmak üzere 3 farklı türe sahiptir. Halk arasında en çok bilinen ve güçlü içeriği ile de öne çıkan pancar türü ise kırmızı pancardır. Peki, kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı pancar nasıl tüketilmelidir? İşte konuya dair ayrıntılar…
KIRMIZI PANCARIN BESİN DEĞERLERİ VE FAYDALARI
Besleyici bir sebze olan kırmızı pancarın 100 gramı üzerinden yapılan besin değeri hesabı şu şekildedir:
- Kalori: 43 kcal
- Protein: 1.6 gram
- Karbonhidrat: 9.6 gram
- Yağ: 0.2 gram
- Lif: 2.8 gram
C vitamini, folik asit, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olan kırmızı pancarın faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Antioksidan bakımından zengin olduğu için hücresel hasarı azaltır, kansere karşı korur.
- Kan basıncını düşürür.
- Kalp ve damar sağlığını iyileştirir.
- Egzersiz esnasında dayanıklılığı artırır.
- Karaciğer sağlığını destekler.
- Cilt sağlığını destekler.
- Antiinflamatuar özelliği sayesinde vücut içi iltihap oranını düşürür.
Faydalarının yanı sıra aşırı tüketimde bazı yan etkiler ile de kendini hissettirebilen pancar, özellikle hamileler tarafından dikkatle tüketilmelidir. Hamile kadınların pancar tüketimi ile ilgili olarak mutlaka hekimlerine danışmaları önerilmektedir.
KIRMIZI PANCAR NASIL TÜKETİLİR?
Kırmızı pancar salatalara, mezelere ve sandviçlere doğrudan çiğ olarak ilave edilebilir. Yanı sıra haşlama, çorba veyahut da püre olarak da tüketilebilen bu besin fırın ve ızgarada da hazırlanabilir.
Pancarın en yaygın tüketim türü turşu formudur. Ayrıca bu besinin meyve sularında, tatlılarda ve pastalarda da kullanıldığı bilinmektedir. Son olarak pancarın konservesi de hazırlanabilmektedir.